h i r d e t é s

Több ezer köbméter veszélyes hulladék ömlött ki egy szlovákiai biogáz üzemben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Több ezer köbméter veszélyes hulladék ömlött ki egy szlovákiai biogáz üzemben

2020. február 06. - 18:47

 

Mintegy háromezer köbméter veszélyes hulladék ömlött ki a közép-szlovákiai Csabrágvarbók (Cabradsky Vrbovok) község közelében lévő biogáz üzem egyik konténeréből csütörtökön - közölte a szlovák rendőrség.

Forrás: Polícia SR - Banskobystrický kraj / Facebook

Az iszapszerű anyag a gyárban történt meghibásodás után ömlött ki, nagyjából 300 méter hosszan a földre, illetve részben a helyi patakba.

Helyi médiajelentések szerint a helyszínre kiérkezett tűzoltó egységek jelenleg annak megakadályozásán dolgoznak, hogy további hulladék jusson a patakba.

Milan Blasko, a járási környezetvédelmi hivatal vezetője szerint már mintákat vettek az iszapos hulladékból, de annak pontos összetételéről csak napok múlva lesznek pontos adatok. Blasko ugyanakkor elmondta, a kiömlött biohulladék közvetlenül nem veszélyes az emberekre, hiszen azt a szántóföldek trágyázására is használják, ám a talajvízbe jutva veszélyt jelenthet. (MTI)

18:04: "A tűzoltók jelenleg azon igyekeznek, hogy megakadályozzák a kiömlött biohulladék bekerülését a helyi patakba – tájlkoztatta a Topky.sk hírportált Dušan Hancko a tűzoltóság és műszaki mentőszolgálat bevetési parancsnoka. „Az anyagot két helyen igyekszünk felfogni és előkészítjük a felszivattyúzását. Eközben két helyen merülőfalat szereltünk fel, ahol felfogjuk a patakba került biohulladékot“ – mondta Hancko. A merülőfalak megakadályozzák a veszélyes anyag továbbterjedését a patakban. Az összehívott válságstáb dél óta ülésezik a Csábrágvarbóki Községi Hivatalban - írta a TASR hírügynökség. 

Milan Blaška, a Korponai Járási Hivatal Környezetvédelmi Osztálya vezetőjének tájékoztatása szerint, a hivatal munkatársai mintát vettek a kiömlött biohulladékból, és elemzésre küldték. „A vizsgálat eredménye néhány napon belül készül el“ – tette hozzá. Blaško közlése szerint, az emberek nincsenek közvetlen veszélyben, mivel ezt a hulladékot a mezők trágyázására is használják. Viszont nincs kizárva, hogy beszivárog a talajvízbe is, ami veszélyezteti például a kutak vizét." - írták. (bumm.sk)


 

h i r d e t é s