h i r d e t é s

Több mint 300 ezer könyvet tüntetett el a török kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Több mint 300 ezer könyvet tüntetett el a török kormány

2019. augusztus 08. - 06:48

Erdoğan ki akarja radírozni az emberek emlékezetéből a 2016-os puccskísérlettel összekötött Fethullah Gülen alakját. - írja a bumm.sk.

Illusztráció: pixabay.com

Könyvkiadókat és szerkesztőségeket zárnak be, írókat vallatnak, és tudósokat bocsátanak el Törökországban.

Több mint 300 ezer könyvet távolított el a török oktatási minisztérium a török iskolákból és könyvtárakból, hogy megsemmisítse őket. Ziya Selçuk oktatási miniszter múlt héten bejelentette, hogy már 301878 darab könyvet megsemmisítettek, miután a kormány rászállt Fethullah Gülen személyére.

Az imám és hitszónok Gülent a 2016-os puccskísérlet fő felelősének tette meg Erdoğan, bár Gülen tagadta a vádat.  Fiatal, ellenzéki újságírók kis csoportja működteti a Turkey Purge hírportált, amely szerint 2016-ban egy olyan matematika könyvet is betiltottak, amely Gülen kezdőbetűit szerepelteti, igaz, egy ábrán: “F-ponttól G-pontig”.

2016 decemberében Törökországban 1,8 millió tankönyvet semmisítettek meg, majd nyomtattak újra, mivel szerepelt bennük a “Pennsylvania” szó - ahol most Gülen él egy őrzött létesítményben. Ankarában a Gülen nevet tartalmazó utcákat is átnevezték.

A szólásszabadságért küzdő szervezetek szerint a török oktatási miniszter kijelentése kifejezetten aggasztó. “Csupán három év alatt a törökországi könyvkiadást megtizedelték. 29 kiadót jártak be azonnali hatállyal arra hivatkozva, hogy terrorista propagandát folytatnak” - írta a PEN international és az English PEN egy közös nyilatkozatban.

Az English PEN egy 2018-as jelentése szerint a puccskísérlet óta 200 médiumot és kiadót zártak be, 80 írót vetettek alá vizsgálatoknak és büntetőeljárásnak, és 5822 tudós bocsátottak el 118 egyetemről. A jelentés szerint Törökországban kritikus helyzetbe került a szólásszabadság.

bumm.sk