h i r d e t é s

Több tízezer embert menekítettek ki egy gátszakadás miatt az üzbég és a kazah hatóságok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Több tízezer embert menekítettek ki egy gátszakadás miatt az üzbég és a kazah hatóságok

2020. május 02. - 16:00

 

Ötvenhat ember kórházba került. Számos települést és mezőgazdasági területet elöntött az ár, utak váltak járhatatlanná.

Forrás: Радио Озодлик

Emberek tízezreit menekítették ki az üzbég és a kazah hatóságok egy gátszakadás miatt a Szir-Darja folyó völgyében – közölték szombaton hírügynökségek.

A közép-ázsiai Üzbegisztánban 22 településről hetvenezer embert evakuáltak biztonságos helyre azután, hogy péntek hajnalban Sirdaryo tartományban a heves esőzés és a rendkívül erős szél miatt átszakadt egy gát.
A taskenti kormány beszámolója szerint helyi hatóságoknak délutánra sikerült a folyó vízét egy közeli, a Jizzax tartományban lévő Arsanay-tóba irányítani.
A RIA-Novosztyi orosz hírügynökség internetes oldalán azt írta, hogy ötvenhatan kerültek kórházba, de halálos áldozata nincs a gátszakadásnak. Számos települést és mezőgazdasági területet elöntött az ár, utak váltak járhatatlanná.

Dél-Kazahsztánban négy faluból 5400 embert menekítettek ki – közölte a terület kormányzója, aki hozzátette, hogy sokan önállóan távoztak a területről az éjszaka folyamán.
Sirdaryo víztározóját 2017-ben adták át, mintegy 922 millió köbméter víz befogadására képes. A héten ez már a második súlyos természeti csapás a közép-ázsiai Üzbegisztánban. Április 28-án Buxoro (Buhara) tartományban az orkán erejű szélben egy ember meghalt, harminc pedig megsérült.

A széllökések ereje meghaladta az óránkénti 144 kilométeres sebességet. Három körzetben, mintegy száznegyvenezer háztartásban nem volt áram- és gázszolgáltatás. Házak, középületek és utak rongálódtak meg. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s