h i r d e t é s

Történelemhamisítás, amit a kormány csinál Jeszenszky Géza szerint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Történelemhamisítás, amit a kormány csinál Jeszenszky Géza szerint

2019. június 16. - 09:09

 

A volt külügyminiszter beszélt a Népszavának arról a legendáról is, hogy Antall József Orbán Viktort szemelte volna ki utódjául.

Jeszenszky Géza - Forrás: wikipedia

„Az, amit a kormány emlékezetpolitikának nevez, eufemisztikus kifejezése a történelemhamisításnak. Most éppen Nagy Imrét akarják kiretusálni a forradalomból. Korábban historizálásnak hívták, amikor a történetírás a politika szolgálólányává válik.

Az viszont nem történész, aki hajlandó a hatalmat így szolgálni

– fogalmazott a Népszavának adott interjúban Jeszenszky Géza volt külügyminiszter.

A politikus, akit Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója kapcsán szólaltatott meg a lap, cáfolta azt a legendát is, hogy Antall József, a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány vezetője halálos ágyán Orbán Viktort nevezte volna meg utódjául. Mint elmondta, amikor válságosra fordult az állapota, határozott álláspontja volt, hogy nem akarja megkötni pártja, az MDF kezét, ezért nem nevez meg senkit utódjának. Halála előtt pedig nemcsak a későbbi miniszterelnökkel beszélgetett, hanem az SZDSZ-es Tölgyessy Péterrel is. „A legendából csupán annyi igaz: számoltunk a lehetőséggel – mi több, kívánatosnak tartottuk volna –, hogy az 1994-es választás után az MDF koalíciót kössön a Fidesszel. Ebből semmi nem lett, vesztettünk” – tette hozzá.

Jeszenszky beszélt a Fidesszel – hozzá hasonlóan – szembeforduló konzervatív értelmiségiek által alapított Felelős Értelmiség mozgalomról is. Mint mondta, a mozgalom fórumán úgy érezte magát, mintha újra a nyolcvanas évek végén volnánk. „Ahogy az MDF létrehozásakor sem hittük, hogy meg tudjuk változtatni a rendszert, most sem hisszük, hogy küszöbön a kormányváltás. Elsődleges célunk az EU-ellenes hangulatkeltés, propaganda leállítása” – mondta, és hozzátette: hamis állítás, hogy „Brüsszel”, Európa nyugati fele Magyarország rosszakarója, vesztére tör.

Szeretnénk világosan megmutatni: nem nyugszunk bele, hogy hülyének nézzék a magyar társadalmat, és a Nyugat helyett ismét a Kelet felé fordítsák.

via hvg.hu (veszpresszo.hu)


 

h i r d e t é s