h i r d e t é s

Törvényt sértett, mert padon ült: bilincsben vitték el a gödöllői hajléktalan férfit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Törvényt sértett, mert padon ült: bilincsben vitték el a gödöllői hajléktalan férfit

2018. október 18. - 06:22

 

Megvan a hajléktalanságot büntető törvény első áldozata: Gödöllőn őrizetbe vettek egy leromlott állapotú férfit, mert nem akart szállóra menni. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: flickr.com Fotó: Ben Osteen

Egykor mérnökként dolgozott, ma az utcán él Gödöllőn, és a helyiek visznek ételt a végletekig legyengült férfinak– a 444.hu szerint ő szigorított szabálysértési törvény első áldozata. 
A portált Varga Zoltán, a hajléktalan ügyvédje kereste meg, aki elmondta, hogy védencét rendőrök vitték el kedden kora este a Kossuth Lajos utcáról. 
  
A járőrök megállapították, hogy a férfi hajléktalan életmódot folytat, amit nem is tagadott – azt viszont elutasította, hogy szállóra menjen. A rendőrök erre szabálysértési őrizetbe helyezték, ahonnan szerdán bilincsben a Gödöllői Járásbíróságra szállították.

Varga Zoltán ügyvéd a 444-nek azt mondta, a férfi a bíróság előtt próbálta megindokolni, hogy miért nem akar hajléktalanszállóra menni, például mert ott rendszeresek a konfliktusok, verekedések, és lopnak is.

A gyorsított szabálysértési eljárásban a rendőrség 30 napos elzárást kért a hajléktalanra, de az eljáró bírósági titkár (szabálysértési ügyekben bírónak készülő bírósági titkárok döntenek) csak figyelmeztetésben részesítette a hajléktalan férfit, amit minden fél elfogadott, így nem volt fellebbezés. A férfinak 20 ezer forint szabálysértési költséget is meg kellene fizetnie. A holmijait átmenetileg ugyan elvették a rendőrök, de azt ma a tárgyalás végén visszakapta.

 A bíróság előtt azt ígérte, hogy igyekszik majd a jövőben barátainál meghúzni magát, és ha ez nem sikerül, akkor fenntartásai ellenére is bemegy a hajléktalanszállóra.

Varga Zoltán szerint az eljárásban nem derült ki egyértelműen, hogy a rendőrök mikor figyelmeztették volna a férfit, az új törvény szerint ugyanis csak akkor indítható eljárás hajléktalanság miatt, ha 90 napon belül 3 alkalommal figyelmeztetnek valakit ezért a rendőrök. A törvény hatályba lépésének első napján, október 15-én hétfőn 27 ilyen figyelmeztetést tettek a rendőrök.

Az ügyben lépett a Város Mindenkié hajléktalanokat és rászorulókat segítő csoportja is, mindenkit arra kérnek, hogy levélben küldje el véleményét a Gödöllői Rendőrkapitányságnak.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s