h i r d e t é s

Törvénytelen volt a kettős állampolgárok szervezett szavaztatása

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Törvénytelen volt a kettős állampolgárok szervezett szavaztatása

2018. április 25. - 09:07

 

A Kúria kimondta, hogy az országgyűlési választások napján „az ukrán-magyar határ mentén a kettős állampolgárok szavazásra történő szervezett szállítása... Törvénysértő volt”

Fideszes buszok a Békemeneten - A kép illusztráció! - Forrás: HirTV / Facebook

A HírTv készített riportot az ukrán-magyar határon a választás napján, amiben arra jutottak, hogy  „összehangolt és szervezett hálózat szállította a fiktív magyar lakcímmel rendelkező ukrán-magyar kettős állampolgárokat Ukrajnából azokra a szabolcsi kistelepülésekre, ahol szavazhattak.” Kilb József, az ukrajnai Tiszaújlak korábbi polgármestere a riport szerint konkrétan vagy ezer embert szállított a Fidesznek az emberei segítségével. Kilb még azt is bevallotta, hogy megmondta az embereknek, hogy kire, mire kell szavazni.

Az MSZP és a Párbeszéd a riport alapján emelt kifogást a választási bizottságnál. Azt kérték, hogy állapítsák meg a jogszabálysértést, tiltsák el a Fideszt a jogsértésektől, illetve Sonkád, Fülesd, Milota, Csaholc, Kispalád, Botpalád és Zsarolyán településeken semmisítsék meg a választás eredményét, és írjanak ki új választást. A helyi választási bizottság és az NVB is elutasította ezt, majd a Kúriára került a dolog, ahol lett is eredmény meg nem is, írja a 444.hu.

A Kúria kimondta, hogy az országgyűlési választások napján

„Az ukrán-magyar határ mentén a kettős állampolgárok szavazásra történő szervezett szállítása... Törvénysértő volt”

- írja a lap.

A Kúria kimondta, hogy a felvételek - bár azokból nem állapítható meg, hogy ki a beszélő, vagy milyen járművekkel történik a szállítás - hitelesek, és alkalmasak a jogsértés megállapítására, a felvételek bizonyítják, hogy az országgyűlési választás napján szavazati joggal rendelkező választópolgárokat egyes szavazókörökbe szállítottak.

„A szállítás szervezettségéhez sem fért kétség”

- idézi a Kúria döntését a lap.

"A Kúria tehát egyetért az ellenzéki pártok beadványával abban, hogy a szavazásra történő szervezett szállítás, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme is megvalósult, ami a választás tisztaságának megsértésére alkalmas cselekmény. Gyakorlati következménye viszont ennek a döntésnek nem nagyon lesz, mert a Kúria szerint kellő bizonyítottság hiányában a Fideszt nem lehet eltiltani a jogsértéstől, és a szavazás megismétlésének elrendeléséhez szintén nincs elég bizonyíték, az alapelvek sérelme pedig önmagában nem elég ehhez"

- írják. (index.hu)


 

h i r d e t é s