h i r d e t é s

Totális patthelyzet fenyeget az EU egyik legfontosabb államában

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Totális patthelyzet fenyeget az EU egyik legfontosabb államában

2019. november 12. - 13:50

 

Bő fél éven belül két parlamenti választást nyertek a szocialisták Spanyolországban, mégsem örülhetnek igazán. - írja a privatbankar.hu.

Santiago Abascal, a Vox vezetője ünnepli a tegnapi eredményt Madridban. Forrás: privatbankar.hu

Kormányzóképes többségük ugyanis továbbra sincs, ráadásul jelentősen erősödött az ellenpólus: számos nyugati ország után Spanyolországban is komoly tényező lett a radikális jobboldal. Komoly kompromisszumok nélkül valószínűleg egyik politikai tábor sem tud majd kormányt alakítani.

A kormányalakítás most még bonyolultabbnak tűnik, mint korábban

– így összegezte a Privátbankár.hu-nak a tegnapi spanyolországi előrehozott választások eredményét Lénárt András, a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének egyetemi adjunktusa.

Mérsékelt győzelem

A dél-európai országban éppen azért tartottak mintegy fél éven belül másodszor is választásokat, mert az áprilisi voksolás után győztes szocialisták nem tudtak kormányzóképes koalíciót alakítani.

A baloldali párt ugyan ezt a választást is megnyerte, támogatottsága ugyanakkor 0,7 százalékponttal 28 százalékra csökkent. Most a korábbinál hárommal kevesebb, 120 képviselőt küldhet a parlament 350 fős alsóházába, azaz a képviselői helyek alig több mint harmada lesz az övé.

A szocialisták a korábbiakhoz képest 800 ezerrel kevesebb szavazatot kaptak, pedig azt remélték, hogy erősíteni tudnak. Tehát ismét keresniük kell a lehetséges szövetségeseket

– véli Lénárt András.

Buktak a szövetségesek

Helyzetüket tovább nehezíti, hogy legközelebbi szövetségesük,  a 2016-ban még több mint húsz százalékon végző Podemos kipukkadni látszik: a radikális baloldali tömörülés ezúttal kevesebb mint 13 százalékot szerzett.  A két pártnak együtt sem lesz többsége az új parlamentben.

Ráadásul a szocialisták másik potenciális szövetségese, a Ciudadanos szinte megsemmisítő vereséget szenvedett: népszerűsége 16-ról hét százalékra zuhant fél év alatt. A jobbközép-liberális pártot egyébként – a szerzett képviselői helyek számát tekintve  –  a függetlenségpárti katalán erők koalíciója is megelőzte.

Lénárt András szerint a szocialisták vezetője, Pedro Sánchez miniszterelnök mégis bízik abban, hogy több párt megszavazza őt miniszterelnöknek, vagy a parlamenti szavazás második fordulójában tartózkodik – ilyenkor már az is elegendő a kormányalakításhoz –, és így végül kormányt alakíthat.

Miért izmosodott a  radikális jobboldal?

A tegnapi választáson ugyanakkor jelentősen javított a jobboldal: a 2011 és 2018 között kormányzó Néppárt a szavazatok 21 százalékát gyűjtötte be – ez négy százalékponttal több áprilishoz képest –, a radikális jobboldali Vox („Hang”) pedig tízről 15 százalékra növelte támogatottságát, azaz a harmadik legerősebb párt lett Spanyolországban.

A Vox azért erősödött, mert a szavazóknak elegük van a ’nagy pártok’ kormányzó- és döntésképtelenségéből. Ráadásul a katalán helyzet még súlyosabb lett, ami dühíti a spanyolokat, és a Vox áll a kérdéshez a legradikálisabban. Az egész autonómiarendszert megreformálnák, a katalánok már meglévő jogait is elvennék, rendkívüli állapotot vezetnének be Katalóniában, és minden, függetlenséget támogató pártot felfüggesztenének.

Egyre több spanyolnak tűnik úgy, hogy a párt vezetője, Santiago Abascal az egyetlen, aki erős kézzel tenne valamit

– mondja Lénárt András utalva arra, hogy Katalóniában október közepén zavargások törtek ki kilenc függetlenségpárti politikus bebörtönzése miatt. (Korábbi cikkünk a témában: Bepöccentek a katalánok, lángolnak Barcelona utcái, videókommentárunk: Megint lángol Katalónia, elmarad a Barca-Real.)

A Vox szárnyalásának további okairól szólva kifejtette:

A szélsőjobboldali párt erősödése a Trump- vagy Bolsonaro-jelenség spanyol megfelelője. Ráadásul pont most exhumálták sírjából Franco tábornokot, ami választási fogásnak tűnt a szocialisták részéről, és ezt a Vox sikeresen felhasználta. Bár a migrációs helyzetre is ez a párt adná a legradikálisabb válaszokat, a mostani kampányban ez a kérdés kevésbé volt hangsúlyos.

Patthelyzet újratöltve

A szegedi Hispanisztika Tanszék oktatója hozzátette: habár a Néppárt is erősödött, a spanyol társadalom még nem felejtette el a kormányzását, különösen a korrupciós botrányait, amelyekbe vezetőjük, Mariano Rajoy korábbi kormányfő 2018-ban belebukott. Ráadásul hiába lett népszerűbb mindkét jobboldali erő, együtt szintén nem tudnának kormányt alakítani.

Kisebb pártok, például a katalánok támogatása kellene mindkét oldal számára, de ez jelenleg nem valószínű

– állítja Lénárt András.

Az év eleje óta tartó politikai patthelyzetnek tehát továbbra sem látszik a vége Spanyolországban, amely a GDP-t és a lakosságszámot tekintve is az EU ötödik legnagyobb állama, és súlya a britek kiválásával növekedni fog.

A spanyol társadalom megosztottságát és a politikai elit döntésképtelenségét egyébként mi sem jelzi jobban, minthogy 2015 óta négy parlamenti választásra került sor.

Négy év, négy választás

Az újabb választások elkerüléséhez a jelenleginél jóval nagyobb kompromisszumkészség szükséges.

Az egyetlen remény, amiről ma már több párt is beszélt, hogy mindenki számára világos: valamit tenni kell, mert egy harmadik választást egy éven belül nem engedhetnek meg maguknak

– véli a Szegedi Egyetem adjunktusa.

Miért bukott meg Bolívia elnöke?

Egyértelmű volt, hogy Bolíviában az előző választások eredménye csalással született. A külföldi megfigyelők és a közfelháborodós hatására Evo Morales elnök beleegyezett az új választásokba, de tegnap változott a helyzet: a hadsereg is kiállt mögüle. A fegyveres erők vezetői felszólították a lemondásra, mert nem voltak hajlandóak a tiltakozó bolíviai nép ellen fordulni.

Ha nem mond le, pillanatokon belül polgárháború alakulhatott volna ki. A kormány minden főbb képviselője lemondott, és kezd eluralkodni a káosz az utcákon. Jelenleg nincs, aki irányítson. Eközben Morales és több latin-amerikai vezető puccsnak értékeli a helyzetet. A lemondott elnök az életét félti, ezért már menedékjogot ajánlott neki Mexikó elnöke

– mondta Lénárt András azzal kapcsolatban, hogy tegnap lemondott posztjáról Evo Morales, Bolívia 2006 óta hivatalban lévő elnöke.

privatbankar.hu


 

h i r d e t é s