h i r d e t é s

Tovább szigorodik a Stop Soros tövénycsomag: nehezítik a migráció támogatását azzal, hogy engedélyhez kötik

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Tovább szigorodik a Stop Soros tövénycsomag: nehezítik a migráció támogatását azzal, hogy engedélyhez kötik

2018. február 13. - 17:13

 

Fidesz: az ellenzék támogassa a "Stop Soros" törvényjavaslatot!

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár (b) és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a "Stop Soros" törvénycsomag benyújtásáról tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Kommunikációs Hivatal fővárosi székházában 2018. február 13-án. Forrás: MTI Fotó: Kovács Attila

A kormánypártok üdvözlik, hogy tovább szigorodott a "Stop Soros" törvénycsomag, és felszólítják az ellenzéki pártokat,

tegyék félre pártpolitikai érdekeiket és támogassák a Stop Sorost törvényt.

A Fidesz keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozzák: minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy a bevándorlást szervezők és finanszírozók veszélyeztessék Magyarország biztonságát. 

Úgy fogalmaztak:

az Országgyűlésnek érvényesíteni kell a magyar emberek elsöprő többségének akaratát, és szigorúan fel kell lépni azok ellen, akik a migrációt szervezik és finanszírozzák.

Hozzátették: a törvényjavaslat ellen éppen azok a szervezetek tiltakoznak, amelyek a kerítés lebontását követelik, és kezdettől támadják a kormány bevándorláspolitikáját, a jogi határzárt, a tranzitzónákat, a magyar határvédelmet, a kvótanépszavazást és a nemzeti konzultációt.

A Fidesz-frakció szerdán kezdődő kihelyezett ülésének is egyik fő témája lesz a "Stop Soros" törvényjavaslat

- közölték.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kedden jelentette be, hogy a kabinet megvitatta a több mint hatszáz beérkezett érdemi javaslatot, "levonta a megfelelő következtetéseket", és a törvénycsomag szigorított formában kerül majd az Országgyűlés elé.

A legfőbb változás, hogy az érintett szervezeteknek nem regisztrációs kötelezettséget, hanem engedélyhez kötöttséget írnának elő.

Tuzson Bence azt mondta,

szeretnék követni a magyar emberek akaratát, a nemzeti konzultáció által kifejezett nemzeti akaratot.

Olyan Magyarországot szeretnének, amely nem bevándorlóország, ennek megfelelő lesz a jogszabály is

- jelentette ki.

A törvénycsomag szigorított formában kerül majd az Országgyűlés elé

- nyomatékosította.

A "Stop Soros" három törvényből tevődik össze, az első a regisztrációs törvényjavaslat.

A legfőbb változás, hogy nem regisztrációs kötelezettséget, hanem engedélyhez kötöttséget írnának elő.

A cél, hogy Magyarországon migrációt szervezni, támogatni vagy finanszírozni csak engedély birtokában lehessen, amelyet a belügyminiszter adna meg a nemzetbiztonsági vonatkozások megvizsgálása után

- ismertette.

 Tuzson Bence közölte, hogy kétharmados részei is vannak a csomagnak, ezért szükséges az ellenzék támogatása. Azt mondta, mindhárom törvény esetében fontos a kétharmados részek elfogadása is, ezért az összes képviselőt arra szólította fel, hogy támogassa a kezdeményezést.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a nemzetbiztonsági törvényt is módosítani kell. A szolgálatoknak kötelességük lesz nemzetbiztonsági szempontból átvizsgálni a kérelmező szervezeteket

közölte.

A belügyminiszter döntése ellen eljárásjogi szempontból bírósághoz lehet majd fordulni.

Ha egy érintett szervezet engedély kérése nélkül folytatja tevékenységét, az ügyészség felhívja annak abbahagyására, egyben intézkedik az adószám törlése iránt. Amennyiben ezt követően sem fejezi be működését, az ügyészség pénzbírságot szabhat ki, amelynek összege 1 millió 800 ezer forint lehet.

Ha utána "sem tér jobb belátásra" a szervezet, az ügyész bírósághoz fordulva kérheti a törlését

- ismertette Völner Pál.

A parlamenti államtitkár megjegyezte, a törvény fontos definíciókat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mi minősül engedélyköteles tevékenységnek. Egyebek mellett a jogalkalmazói döntések befolyásolása is ebbe a körbe tartozik

- közölte.

Tájékoztatása szerint változatlanul megmarad a külföldről származó támogatások utáni 25 százalékos illetékfizetési kötelezettség, ez alól azonban mentesülnek azon szervezetek, amelyek "nem ilyen célra" fordítják az összeget.

Változatlan maradt az az elem is, amely a magyar, illetve a külföldi állampolgárok távoltartását teszi lehetővé

- tért ki a harmadik tényezőre.

Arra a kérdésre, hogy mely részeket kellene kétharmaddal elfogadni, Völner Pál úgy felelt, hogy ezek közül a legfontosabb a nemzetbiztonsági törvény módosítása, amelyhez mindenképpen kétharmad szükséges.
Tuzson Bence úgy fogalmazott, hogy "egyben van értelme" a törvénycsomagnak.

Arra a felvetésre, hogy miért bíznak az ellenzék támogatásában, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta, remélik, hogy az ellenzéki képviselők félre fogják tenni napi politikai érdekeiket, "háttértámogatóikat", "finanszírozóikat", és "megpróbálnak egyszer végre a nemzet érdekeire koncentrálni".

Egy másik kérdésre úgy válaszolt: a Fidesz-frakció a most következő, kihelyezett ülésén tárgyalja a "Stop Sorost", amely utána kerül az Országgyűlés elé.

A kormány azt kéri a parlamenttől, hogy a lehető leggyorsabban fogadja el a törvénycsomagot

- hangsúlyozta.

Egy újságíró megkérdezte, hogy meddig tervezik kint hagyni a "Stop Soros" plakátokat.

Tuzson Bence jelezte: a törvénycsomag tájékoztató szakasza véget ért, ezért a plakátok most lekerülnek. Innentől a törvényalkotás következik, amely más típusú munka

- tette hozzá.

Egy felvetés szerint a Fidesz 33 százalékkal olcsóbban jutott plakáthelyekhez, vagyis a nagyobbik kormánypárt áthágta a saját maga alkotta plakáttörvényt. Tuzson Bence válaszában egyrészt kiemelte, hogy ez nem kormányzati, hanem pártkérdés, másrészt kijelentette, hogy álhírről van szó. A megállapítás téves, és a Fidesz már reagált rá - fűzte hozzá. A nagyobbik kormánypárt listaáron vásárolt, betartotta a jogszabályokat - hangoztatta.

(MTI)


 

h i r d e t é s

h i r d e t é s

betöltés..