h i r d e t é s

Trafikos mintára épül a Fidesz médiabirodalma

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Trafikos mintára épül a Fidesz médiabirodalma

2018. december 07. - 06:39

Magáncégek ügyleteit minősítette nemzetstratégiai üggyé a kormány az új jobboldali médiabirodalom létrehozása érdekében. Ilyesmire eddig alig volt példa: a trafikellátást szervezték át hasonlóan felülről vezérelve.

Orbán Viktor Magyar Nemzetet olvas egy interjú előtt a Magyar Rádió stúdiójában. (Korábbi felvétel.) - Forrás: MTI

Eddig jobbára az államosítást vagy a privatizáció előkészítését szolgálta, amikor a kormány nemzetstratégiai üggyé nyilvánított egy-egy cégügyletet. Az egy kézben lévő jobboldali sajtóbirodalom kialakításakor – a versenyhivatali vizsgálatot elkerülendő – mégis ezt az utat választotta a hatalom. Akár az ügy fontosságát, akár annak ingoványosságát jelzi a döntés, hasonló esetre, azaz hogy magáncégek ügyleteit minősítette kiemeltnek a kormány, alig volt példa. - írja a 24.hu

Egész ágazatok államosítási, központosítási sorozata rajzolódik ki azokból a rendeletekből, amelyekkel a kormány egyes cégek bekebelezését nemzetstratégiailag kiemelt ügynek minősítette az elmúlt öt évben, kivonva őket a versenyhivatal piacvizsgálata alól. Ezzel az eszközzel beavatkozott a kormány az energetikába, a bankok, a tankönyvek vagy éppen a dohánykereskedelem piacába, legutóbb pedig a jobboldali médiaholding kialakításánál végezte el az utolsó simításokat.

Az eddigiektől annyiban eltér a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány és az annak ajándékozott óriási sajtóportfólió esete, hogy formálisan egy magánalapítványról van szó, amelybe formálisan ugyancsak magáncégeket gyűrnek bele, és ez az új, formálisan magánkonglomerátum érdemelte ki a nemzetstratégiai kiemelést, közérdekre – „a print médiakultúra megmentésére” – hivatkozva.

Az elmúlt öt évben 21 nemzetstratégiai kiemelés történt, és az eddigi ügyletekben jellemzően legalább az egyik szereplő állami volt.

A munkahelyek megőrzése és az ellátásbiztonság más ügyekben is visszaköszönt hivatkozási alapként – a Liszkay Gábor irányításával és fideszes kurátorok felügyeletével formálódó médiabirodalom útjának egyengetésekor még ezek a szempontok sem kerültek elő. (24.hu)