h i r d e t é s

Tragikus a helyzet a svéd idősotthonokban: már minden második intézményben jelen van a vírus

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tragikus a helyzet a svéd idősotthonokban: már minden második intézményben jelen van a vírus

2020. április 14. - 11:48

 

Mint arról korábban a Blikk is beszámolt, Svédországban relatíve enyhe korlátozásokat vezettek be a mára már 185 országban jelen lévő, napról napra egyre jobban terjedő új koronavírus (COVID-19) miatt - eddig minden rendben volt. - írja a blikk.hu.

Mentősök látnak el egy koronavírus-fertőzöttet Stockholm belvárosában 2020. április 6-án Fotó: JONATHAN NACKSTRAND Forrás: AFP/444.hu

Azonban most eszkalálódni látszik egy igen súlyos probléma

- írja a 444.hu.

A svéd városokban mindezidáig nemhogy kijárási korlátozást nem vezettek be, a kávézók, az éttermek és a mozik sem zártak be - mely tulajdonképpen nem is volt működésképtelen döntés a vezetőség részéről, ugyanis az áldozatok száma, illetve aránya nem kiemelkedő európai összehasonlításban. Svédországban árpilis 11-ig alig több mint 10 ezer fertőzöttet és 887 elhunytat regisztráltak.

A legnagyobb baj azonban akárcsak hazánkban, Svédországban is az idősotthonokban ütötte fel a fejét. Az Aftonbladet lap szerint a stockholmi idősotthonokban egyenesen tragikus a helyzet.

A fővárosi régióban minden harmadik ilyen intézményben megjelent már a vírus, és 150 ember meghalt, kiderült az is, hogy a fővárosban már minden második idősotthon érintett

- írja a lap.

Lars Lindeberg, az egyik idősotthon korábbi vezetője szerint ebben nincs semmi meglepő: a személyzet soha nem volt, és jelenleg sincs kiképezve az ehhez hasonló helyzetekre, ráadásul a szükséges védőfelszerelésekkel sem rendelkeznek.

A svéd nemzeti televízió, az SVT szerint az ország 21 régiójából már 15-ben elért a járvány az idősotthonokat, a szociális ágazatokban dolgozók ezért most azért lobbiznak, hogy minél több térségbe eljussanak a megfelelő felszerelések. Lindberg azonban attól tart, hogy megeshet, hogy ez sem lesz elegendő segítség ahhoz, hogy elkerüljék a tömeges halálozásokat, ugyanis ennél nagyobb problémát jelent a személyzet egészségügyi képzetlensége, melyet lehetetlen ilyen rövid idő alatt pótolni.

blikk.hu


 

h i r d e t é s