h i r d e t é s

Trump a bunkerból is uszít

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Trump a bunkerból is uszít

2020. június 01. - 16:29

 

Már 140 amerikai városra terjedtek ki a George Floyd halála miatt kirobbant tiltakozások. Sok motívumra vezethetők vissza a mély frusztrációra és a változás iránti elementáris igényre utaló tömegtüntetések.

Forrás: orinocotribune.com

Egy hét alatt immár több mint 140 amerikai városra terjedt ki a George Floyd megölése és a rendőri erőszak elleni tiltakozás. A 46 éves, kétgyermekes fekete családapa torkán múlt hétfőn csaknem kilenc percig térdelt a fehér Derek Chauvin. A minneapolisi rendőrt pénteken letartóztatták és gyilkosság, illetve emberölés miatt vád alá helyezték. A demonstrálók azonban a másik három, Floyd halálánál jelen lévő rendőr felelősségre vonását, a rendőrség általános reformját, az erőszakos módszerek betiltását is követelik. A jelenlegi helyzetre jellemző, hogy a minneapolisi rendőrség szabályzata megengedi a nyakra térdelést – igaz, figyelmeztet, hogy a fogás csak rövid ideig alkalmazható. Chauvin ellen korábban 18 lakossági panasz érkezett.


Forrás: newrepublic.com

A futótűzként terjedő demonstrációk azonban többre utalnak a brutális gyilkosság miatti felháborodásnál. A koronavírus-járvány okozta sokk, a bezártság, a hirtelen több tíz millió embert sújtó munkanélküliség tömeges frusztrációt okozott. Ez hozzáadódott a fekete és – ahogyan egyre gyakrabban emlegetik – a barna, vagyis a latin-amerikai származású lakosság halmozottan hátrányos helyzetéhez, a rabszolgaság emlékéhez, a jövedelemkülönbségek és a kizsákmányolás ordító szintjéhez.

Az elmúlt három és fél évben Donald Trump kirekesztő, idegengyűlölő, gyakran a kocsmai viták szintjére ereszkedő nyilatkozatai, internetes bejegyzései is szítják a feszültséget. A Republikánus Párt és az elnök a szavak szintjén megpróbált udvarolni a fekete szavazóknak és a liberális ellenzékre hárítani a felelősséget a nagyvárosi gettókban uralkodó állapotokért. A most sokfelé látható Fuck Trump! (P...ába Trumppal!) falfelirat alapján a kísérletnek ezennel vége, legalábbis ami a fiatal és politikailag aktív réteget illeti.


Forrás: BBC.com

Pénteken Trumpot és családját egy időre a Fehér Ház bunkerébe kísérték, mert a közelben a tömeg autókat gyújtott fel és dobálni kezdte a rendőröket, illetve az elnök biztonságáért felelős Secret Service embereit. Ezt megelőzően Trump egyre harciasabb, kemény fellépést sürgető, a hadsereg bevetésével fenyegető bejegyzéseket tett közzé a közösségi médiában. Feltehetően saját biztonsága miatt is aggódott, amikor „vad kutyákkal” és „vészjósló fegyverekkel” fenyegette meg azokat, aki netán be akarnának törni a Fehér Házba. A „vad kutyák” emlegetése egyértelmű utalás az egykori rabszolgatartó Dél módszereire.

A demonstrációk sok helyen – bár messze nem mindenhol – erőszakossá váltak. Ehhez az is hozzájárult, hogy az egyetemek a járvány miatt bezártak, így nem a békés demonstrációk szervezéséhez értő diákok irányítják az eseményeket. A tömeg több nagyváros központjában rendőrautókat gyújtott fel. Némelyek a zűrzavart kihasználva fosztogattak, a nyomokat eltüntetendő pedig tüzeket gyújtottak a szétvert üzletekben. A hatóságok több mint négyezer embert vettek őrizetbe, sok tüntető és több tucat rendőr szenvedett sérüléseket. Arra is volt példa, hogy azonnal elbocsájtottak túlzott erőszakot alkalmazó rendőröket.


Forrás: MSN.com

Az elfajuló helyzetért az elnök a „szélsőbaloldalt” tette felelőssé, és kilátásba helyezte az Antifa mozgalom terrorszervezetté nyilvánítását – amit alkotmányjogászok szerint amúgy nem tehet meg. Egyes vélekedések szerint éppen hogy szélsőjobboldali, a fehér felsőbbrendűséget hirdető aktivisták keveredhettek a sokszínű demonstrálók közé. Salt Lake Cityben például terepszínű ruhát viselő, katonai tűzerejű AK-47-es és AR-15-ös karabélyokkal felfegyverzett fehér férfiak pózoltak szétvert rendőrautók tetején. Minneapolisban a rendőröknek kellett kimenteni a rátámadó tömegből egy kamionsofőrt, aki tartálykocsijával nagy sebességgel a demonstrálók közé hajtott. Senki nem sérült meg, de a fehér férfit őrizetbe vették. Egyes nyilatkozók azt is felvetették, hogy meg kellene vizsgálni, nem állnak-e külföldi hatalmak az interneten terjedő, erőszakra uszító felszólítások mögött.

 

Már Európa is mozdul

Vasárnap európai fővárosokban is tüntettek a feketéket és barnákat sújtó amerikai rendőri erőszak ellen. Londonban több tucat embert vettek őrizetbe az egészségügyi rendszabályok megsértése miatt, Berlinben George Floydra emlékező grafittik tüntek föl. A Borussia Dortmund angol válogatott csatára, Jadon Sancho a vasárnapi bajnokin meze alatt "Igazságot George Floydnak!" feliratú trikót viselt, akárcsak a marokkói válogatott Asraf Hakimi. A Mönchengladbach francia csatára, Marcus Thuram féltérdre ereszkedve demonstrált.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s