h i r d e t é s

Trump megérkezett Jeruzsálembe a béketárgyalások újraindítására

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Trump megérkezett Jeruzsálembe a béketárgyalások újraindítására

2017. május 22. - 17:30

 

Megérkezett Izraelbe Donald Trump amerikai elnök. Két napos látogatásának legfontosabb célja a három éve elakadt palesztin-izraeli békefolyamat újraindítása. - írja a hirado.hu.

Forrás: hirado.hu

Sokan úgy vélik, hogy Trump, a békefolyamat érdekében, olyan engedményeket kérhet az izraeli kormányfőtől, ami belpolitikai válsághoz vezethet a zsidó államban.

Az elnök tegnap Szaúd-Arábiában mondott beszédet arab és muszlim vezetőknek a terrorellenes küzdelem kihívásairól.

Hétfőn érkezett meg Donald Trump nyolcnapos körútjának második állomására, Izraelbe. Az amerikai elnököt Reuvén Rivlin izraeli államfő valamint Benjamin  Netánjáhu miniszterelnök vezetésével a teljes izraeli kabinet köszöntötte.

Trump két napos látogatása alatt izraeli és palesztin vezetőkkel is tárgyal majd.

Az elnök az izraeli-palesztin békeszerződés “végső tárgyalásának” nevezte a kulcsfontosságú tárgyalásokat, de a részletekről nem osztott meg további információkat.

Azt mondta, hogy a döntéseket inkább a két félre hagyja a közvetlen tárgyalások alatt.

Óriási biztonsági készültség Jeruzsálemben

Az amerikai elnök jeruzsálemi látogatását óriási biztonsági készültség előzte meg.

A város egyes részeit és útvonalait teljesen lezárták.

A Dávid király szálloda körül rengeteg kommandós és rendőr járőrözik bombakereső kutyákkal – itt száll meg ugyanis az amerikai elnök és ez lesz a helyszíne a legtöbb hivatalos találkozónak is.

Az amerikai elnök sokkal engedékenyebbnek bizonyul az izraeli telepek kérdésében, mint elődje. Trump Obamával ellentétben nem a telepek létezését kritizálta, hanem bővítésüket, amely véleménye szerint alááshatja a békefolyamatok új szakaszát.

Összesen 10 ezer ember biztosítja a látogatást, köztük titkos ügynökök, a terrorelhárítás tisztjei és határőrök. A biztonsági intézkedéseket az amerikai delegációval összehangoljuk

 -magyarázta az izraeli rendőrség szóvivője.

Trump vizitje előtt Szaúd-Arábiában 55 muszlim többségű ország vezetője előtt tartott beszédet.

Ez főként a terrorizmus és az iszlám szélsőségesek elleni harcról szólt. Arra is kitért azonban, hogy mit szeretne elérni körútja következő állomásain.

Elutazom Jeruzsálembe és Betlehembe, majd a Vatikánba, meglátogatom az ábrahámita vallások néhány legszentebb helyét. Ha ezek a vallások együtt tudnak működni, akkor lehetséges a béke a világban – az izraeliek és palesztinok között is

– mondta az amerikai elnök.

Trump novemberi megválasztása után nemsokkal céljául tűzte ki a palesztin-izraeli konfliktus megoldását, a célja az, hogy tető alá hozza minden idők legnagyobb közel-keleti békemegállapodását.

Találkozóinak ezért várhatóan kiemelt témája lesz a három éve elakadt békefolyamat újraindítása.

Az amerikai elnök hétfőn az izraeli államfővel és miniszterelnökkel, kedden pedig Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyal.

Trump lehet az utolsó esély

Egyes megfigyelők szerint a palesztin elnöknek talán Donald Trump az utolsó reménye a palesztin-izraeli békére, más elemzők pedig úgy vélik, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek aggodalomra is lehet oka,

mert az amerikai elnök a békemegállapodás esélyéért akár olyan engedményeket kérhet tőle, amelyek belpolitikai válsághoz vezethetnek a zsidó államban.

Donald Trump a hatodik amerikai elnök, aki a zsidó államban tárgyal. Elődje, Barack Obama csak elnöksége végén, 2014-ben látogatott el Izraelbe.

hirado.hu


 

h i r d e t é s