h i r d e t é s

Tudta? Só átok és áldás egyben, vigyázzunk a mennyiségre! - 2. rész

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tudta? Só átok és áldás egyben, vigyázzunk a mennyiségre! - 2. rész

2016. augusztus 29. - 12:38
0 komment

 

A konyhasó, azaz nátrium-klorid (NaCl) a legelterjedtebb ételízesítő. 

Azt hiszem, senki sem vonja kétségbe, hogy Magyarországon (de nemzetközi viszonylatban is) az átlagember konyhasóból minimum a háromszorosát fogyasztja az ajánlott (3-5 gramm / nap) mennyiségnek.

Egyszer régen azon próbálgattam magamon, hogy melyek azok az ételek, amelyek sózás elhagyása mellett is élvezhetőek :)

De mielőtt erre rátérek, szeretnék tisztázni egy súlyos félreértést! Amikor például arról beszélünk, hogy nyáron fokozottan ügyelni kell a só bevitelre, ez nem egyenlő azzal, hogy több konyhasót kell fogyasztanunk. A konyhasót alkotó nátrium mellett egyéb ásványi anyagokra (pl. kálium, kalcium, magnézium, stb.) is szükségünk van, a pótlásról is ennek figyelembevételével kell gondoskodni. Ezt mindig tartsuk szem előtt!

Az ételek zöme kifejezetten élvezhető sómentesen vagy minimális sózással. Némelyiknek jobban élvezhető a természetes íze, gondolok itt a zöldfélékre. A sót más fűszerekkel is helyettesíthetjük, elérve ezzel a megfelelő íz hatást. Gondolok itt a borsra, majorannára, babérlevélre, illetve az Önök ízlésére bízom.

Nagy probléma, hogy sok élelmiszer konyhasótartalma már önmagában is nagyon magas. A szalonnák, szalámik csupán 10 dekagrammja tartalmazza ezt az ajánlott napi 3-5 gramm konyhasót, de az ömlesztett sajtok és kemény sajtok sótartalma sem sokkal kevesebb ennél.

A nagy mennyiségben fogyasztott, kémiai eljárással készült konyhasó káros hatásai:

  • Magas vérnyomás.
  • Vesék károsítása.
  • Vizet von el a sejtjeinkből a sejteken kívüli térbe.
  • Egyes kutatások szerint a nagy mennyiségű, káros (tehát a kémiai eljárásokkal előállított) sófogyasztás daganatos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tehető.

Csak óvatosan a sózással!!


 

h i r d e t é s