h i r d e t é s

Túl a négyszázon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Túl a négyszázon

2022. június 13. - 17:23

Újabb történelmi mélypontokon járt a forint: 400 forint fölé ment az euró árfolyama

A legutóbbit március 7-én, nem sokkal az orosz-ukrán háború kitörése után regisztrálták, most pedig - a Portfolio elemzése szerint a vártnál magasabb pénteki inflációs adat és egy eladói nyomás hatására - a forint-euró árfolyam egész délelőtti, 399 forint körüli erősödés/gyengülés után délután háromkor végül áttörte a lélektani 400 forintos szintet, amivel új történelmi rekordot állított be.

Egy rövid időre 400,04 forint volt egy euró, aztán visszakerült a 399,7-399,9-es szintre - részletezte az adatokat a hvg.hu. Az árfolyam a 400-as szintet akkor ütötte át, amikor az amerikai tőzsdei kereskedés is elkezdődött.

Frissítés, 15:40: kis idővel később megint 400 fölé került az árfolyam. Az új történelmi mélypont 400,3.

Az eddigi történelmi mélypontot március 7-én láttuk, akkor 399,87-nél állt meg a gyengülés.

A Portfolio szerint egyre inkább a forintot célozták meg a befektetők. A jelek szerint a magyar devizát tekintik most a régióban a leggyengébb láncszemnek és a feltörekvő piacon is kevés ehhez hasonló gyengülést látni.

Egy grafikonjukból kiderül, hogy a forint elszakadt a régiótól.

A háború kitörése óta a magyar deviza 10 százalékkal gyengült az euróval szemben, miközben a lengyel zloty és a cseh korona gyakorlatilag stagnált. Mostanra a török líra is felkerült a relatív grafikonra - a török deviza 15 százalékos gyengülése még nagyobb, mint a forinté, de egyértelműen látszik, hogy a kelet-közép-európai körből egyre inkább átsodródott a forint abba a kategóriába.

Az utóbbi egy hónap alapján a régióval szemben még rosszabbul fest a forint, hiszen a lengyel és a cseh deviza több mint egy százalékos erősödése mellett esett több mint 4 százalékot. (Infostart)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s