h i r d e t é s

Túlbuzgó volt az érettségi vizsgabiztos, a Szinyei húsz érettségizője elesett az egyetemi felvételitől

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Túlbuzgó volt az érettségi vizsgabiztos, a Szinyei húsz érettségizője elesett az egyetemi felvételitől

2019. július 24. - 10:48

A HVG szúrta ki, hogy úgy tűnik, a túlzó ügybuzgalom és a túl szigorúan értelmezett szabályok miatt az 2019-es felsőoktatási felvételit is bukta 20 diák, aki a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium esti tagozatán végzett  – írja a 168ora.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Máthé Zoltán

A diákok érettségi eredményét azért törölték, mert állítólag hiányoztak az érettségire bocsátáshoz szükséges tárgyaik érdemjegyei. Azonban a diákok szerint a vizsgabiztos nem volt körültekintő, ugyanis az esti tagozatra járók egy másik  iskola diákjai voltak, az érettségire való felkészülés miatt jártak a Szinyeibe, a másik iskolájukban minden szükséges tárgyból megfelelő jegyeket szereztek.

Egyikük például a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban kilencedikben nem tanult biológiát, ezért akkor azon az évfolyamon nem is szerezhetett érdemjegyet, és amikor 10. után átjelentkezett a Szinyeibe, ez nem okozott problémát, mert az iskola pedagógiai programja és vizsgaszabályzata csak azokból a tárgyakból írta elő a különbözeti vizsgát és a hiányzó érdemjegy megszerzését, amelyekből később érettségizni alkart. 

Miután az érettségi biztos mindegyikük eredményét megsemmisítette a szóbeli érettségik után, a területileg illetékes kormányhivatalnál fellebbeztek. Ha a kormányhivatal ennek július 23-án éjfélig helyt adott volna – az érettségizők erre számítottak –, akkor még lett volna lehetőségük részt venni az idei felvételi eljárásban. Nem így történt, a kormányhivatal nem adott helyt a fellebbezésnek.

A vizsgabiztos ráadásul csak a bizonyítványosztáskor szólt az érettségizőknek, hogy a vizsgaeredményeiket törölték, és nem kapnak bizonyítványt.

168ora.hu