h i r d e t é s

Turi György tiszta lelkiismerettel mondott le minden posztjáról

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Turi György tiszta lelkiismerettel mondott le minden posztjáról

2021. november 25. - 11:13

Közleményt adott ki.

Turi György - Forrás: szmo.hu

Az úszőedző vitatható nevelési módszereivel kapcsolatban az elmúlt hetekben több úszó is megnyilvánult, Cseh László nyitotta a sort, majd sokan mások is beszámoltak fizikai, illetve verbális bántalmazásról.

Turi most egy közleményt adott ki, amelyben azt írja, az elmúlt két hónapban a személyét érintő helyzet kezelhetetlenné vált, már nem csak róla van szó, hanem a magyar úszósport, valamint egyesülete, a Kőbánya SC renoméjáról.

Az edző megemlíti, a lelkiismerete tiszta, negyvenkét év alatt azért dolgozott, hogy a tanítványai sikeres sportolók, valamint a magánéletben boldogok és elégedettek legyenek. 

"Sportolói eredményességüket mi sem bizonyítja jobban, mint az ez idő alatt a versenyzőink által megszerzett 196 nemzetközi érem, melyből 104 felnőtt olimpiai, világ-, illetve Európa-bajnoki medál. Szerénytelenül hangzik, de igaz, hogy Európában biztosan nincs még egy úszóműhely, amely tartósan ennyi eredményt tudna felmutatni" – írja az edző.

Azt is megemlíti, elképzelhető, hogy a korábban alkalmazott módszerek, amelyek szerinte az adott időben a sikerhez vezető út részét képezték, olykor vitathatóak voltak, de ezek mindig alkalmazkodtak a változó körülmnyekhez.

Turi a kialakult helyzetben úgy döntött, lemond a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szakmai alelnöki, elnökségi tagsági, valamint az edzőbizottságban betöltött elnöki posztjáról.

Az elmúlt 42 év alatt akiket akarva-akaratlanul megbántottam, azoktól itt és most utólagosan bocsánatot kérek! Kérek mindenkit, aki úgy érzi, sérelem érte, a jövőben forduljon az illetékes hatóságokhoz!

Nem védekezhetek ugyanis olyan évtizedes múltú vádakkal szemben, amelyek vagy meg sem történtek, vagy nem úgy történtek meg, ahogy a sajtó hasábjain megjelnentek, vagy a körülményekből kiragadva kapnak most, akár évtizedekkel később visszamenőlegesen értékelsét" – fogalmazott az edző közleményében.

A MÚSZ elnöksége Turi korábbi edzői munkájának kivizsgálására november 11-én öttagú bizottság felállításáról döntött, a tréner pedig akkor, a vizsgálat lezárultáig önként felfüggesztette tevékenységét mint a MÚSZ szakmai alelnöke, illetve az edzőbizottság elnöke.

Az edző csütörtöki bejelentésére reagálva Wladár Sándor elnök azt írta: a Magyar Úszó Szövetség elfogadja Turi György lemondását a szakmai alelnöki pozícióról, valamint az edzőbizottság elnöki tisztéről.

"Ahogy azt megválasztásom napján is ígértem: a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának. Bár kétségtelen tény, hogy a Turi György vezette Kőbánya SC fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben, az egykori versenyzők megnyilatkozásai komoly árnyat vetnek az eredményekre.

Éppen ezért tartom az egyetlen elfogadható döntésnek, hogy – még a vizsgálóbizottság jelentését megelőzően – Turi György vállalta a felelősséget, és távozott a szövetség szakmai alelnöki pozíciójából

A bizottság ettől függetlenül folytatja a munkáját, jelezte Wladár Sándor.

"Semmiképp sem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy bármit is a szőnyeg alá kívánunk söpörni. A bizottságtól nem csupán az aktuális ügy kivizsgálását várjuk, de olyan ajánlások megtételét is, amelyek még komolyabb garanciákat adnak a felelősök megtalálására, a fiatal sportolók védelmére, illetve, ami szintén nagyon fontos, az áldozatok megsegítésére is". (24.hu)