h i r d e t é s

Ügyeskedés, jogászkodás, boltolás és csalás - itt tart a demokrácia Kelet-Európában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ügyeskedés, jogászkodás, boltolás és csalás - itt tart a demokrácia Kelet-Európában

2019. április 19. - 11:12

 

A német közszolgálati tévében feszegetni kezdték, hogyan ártott a demokráciáknak a Kelet-Európába öntött uniós pénz

Forrás: ZDF

A német közszolgálati ZDF Zoom+ című műsora szerda esti adásában arra kereste a választ, hogy ártanak-e a demokráciának az uniós pénzek. Ehhez pedig bemutatták, hogyan szivárognak el ezek a pénzek Kelet-Európában, és hogyan biztosították be velük hatalmukat a cseh, a magyar és a román vezetők. A műsor készítői szerint

mindhárom országban közös, hogy milliárdokat kapnak Brüsszelből, amit a hatalmon lévők a saját céljaikra használnak fel, miközben gyakran megsértik az európai alapértékeket.

A cseh miniszterelnök is megszedi magát

Az első helyszín Csehország, ahol 2017-ben az ország egyik leggazdagabb embere, Andrej Babis lett a miniszterelnök. Babisnak olyan sok vállalkozása van, hogy a cseh aktivisták már egy külön appot is fejlesztettek, amivel a boltban vonalkód alapján megállapítható, mely termékek tartoznak hozzá. És ezeknek a cégeknek persze bőven jut az uniós pénzekből is.

Magyarország egy lépéssel továbbment

Ezek után Magyarországot már úgy mutatták be, ahol Orbán Viktor már egy lépéssel továbbment. „Babis a politikával csinálja a pénzt, Orbán pedig a pénzből csinál politikát” - jegyezte meg a műsorvezető. Elmondták, hogy Orbán nem vállalkozó, ehelyett az uniós pénzekhez kapcsolódó üzleteket a bizalmasainak engedi át, 

és hogy mindenki értse kiről van szó, meg is jelenik a képernyőn a miniszterelnök és Mészáros Lőrinc közös képe.

A román politikus, aki ha kínos kérdést kap, elfelejt angolul

A romániai blokknak pedig Liviu Dragnea, a szociáldemokraták pártelnöke volt a főszereplője, akihez szintén bőven köthetőek olyan cégek, amik az uniós pénzekből szedték meg magukat. Egyébként pont ő volt az, aki kirúgatta a korrupcióellenes ügyészséget vezető Laura Codruţa Kövesit is. (444.hu)


 

h i r d e t é s