h i r d e t é s

Újabb feladatok jönnek a bodai atomhulladék-tároló ügyében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb feladatok jönnek a bodai atomhulladék-tároló ügyében

2020. január 26. - 06:42

 

Elfogadták a kutatási keretprogramot, folytatódnak a Bodára tervezett atomhulladék-tárolóval kapcsolatos munkák.

A kép illusztráció! - Forrás: posiva.fi

A kutatási fázis sikeres befejezése esetén is csak több évtized múlva kezdődhet a bodai atomhulladék-tároló létesítésére vonatkozó engedélyezési eljárás - mondta az InfoRádiónak Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója.

"További kutatási fázisok kell, hogy igazolják a bodai kőzethez fűződő reményeket, vagyis azt, hogy ott mélygeológiai tárolókban akár kiégett fűtőelemeket is el lehessen helyezni. Ezek

a vizsgálatok a 2030-as évek elejéig tarthatnak.

Ha a vizsgálat során megerősítést kap, hogy a terület alkalmas, 2032 környékén létesítési fázisba léphet a terv, országgyűlési jóváhagyással" - sorolta Fichtinger Gyula. Időközben még közmeghallgatásokra is sor kerül.

A bodai programmal kapcsolatban

ha minden jól alakul, 2064-re juthat el arra a fázisra, hogy a tároló megkezdi a működését.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján a vezető egyebek mellett azt is elmondta, az atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmények biztonságosan üzemeltek 2019-ben, a hivatal több mint 1550 ellenőrzést végzett és mintegy 1900 határozatot hozott tavaly.

A nukleáris létesítményekben és a radioaktívhulladék-tárolókban 18 nukleáris biztonsági és 1 fizikai védelemhez, valamint 8 sugárvédelemhez kapcsolódó jelentésköteles eseményt vizsgált ki az atomenergia-hivatal. (infostart.hu)


 

h i r d e t é s