fbpx Újabb negatív rekordot ért el Romániában a Covid-halálozás | CIVILHETES

h i r d e t é s

Újabb negatív rekordot ért el Romániában a Covid-halálozás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb negatív rekordot ért el Romániában a Covid-halálozás

2021. november 18. - 12:17

 

30 nap alatt 12 ezer ember halt meg Covid-19 megbetegedésben- írja a Transindex.ro

 

Forrás: Pénzcentrum

Akoronavírus-járvány kezdete óta annyian haltak meg Romániában, mintha atombombát dobtak volna egy kisvárosra – mutatott rá a romániai járványhelyzet súlyosságára megkeresésünkre Dr. Lorenzovici László egészségügyi közgazdász. Elmondása szerint eddig 53 661-en vesztették életüket, és az elmúlt 30 napban újabb negatív rekordot ért el az ország, 12 ezer ember halt meg Romániában a brutális egészségügyi katasztrófa következményeként.

Az ország hivatalos adatait elemző orvos elmondta, a járványügyi számokat figyelembe véve, Románia mind az intézkedések, mind pedig az oltási kampány terén alul teljesített. A bátortalan járványkezelés miatt ugyanis a szigorú intézkedéseket nem hozták meg időben, az emberek átoltottságát pedig nem sikerült a védettségi szint alsó szintjéig, 60 százalékig sem feltornázniuk (a legutóbbi adatközlés idején ez 43% volt), és ez ebben az évben nem is várható. Romániában 7,5 millió embert immunizáltak eddig, az utóbbi egy hónapban közel 1,5 millióan kapták meg az első oltást – írtuk meg a Transindexen.

Lorenzovici kiemelte: az oltatlan betegek 92 százaléka mellett a magas halálozási arányhoz az is hozzájárult, hogy a már védettséget szerzett embereknek nem biztosították az oltás immunitásának lejárta előtt az emlékeztető oltást. Addig vártak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlására és a harmadik dózis beadásának megkezdésére, amíg hat hónap után az oltás védelme alábbhagyott, és a delta variáns miatt 8 százalék oltott is elhunyt. Lorenzovici szerint a hivatalos statisztikákból kiolvasható, hogy idén további 10-15 000 ember halhat meg a koronavírus miatt.

A halálozás mértéke a magas fertőzöttségi és alacsony oltottsági szintnek is a következménye. Lorenzovici a Transindexnek korábban azt nyilatkozta, hogy Romániában elsősorban nem is a napi 18 000-es esetszámmal volt a baj (ami mostanra 14-15 000-re csökkent), hanem azzal, hogy az újonnan fertőzöttek döntő többsége oltatlan volt, akik aztán emiatt súlyos tünetekkel kerültek kórházba, túlterhelték az amúgy is elavult és erőforráshiányos egészségügyi ellátórendszert. A súlyos tünetekkel rendelkező oltatlan koronavírusos betegek pedig hatalmas anyagi terhet jelentettek az államháztartásra nézve is, kezelésük fejenként 10 ezer euróba kerül. Romániában jelenleg 1 681 súlyos állapotban lévő beteget ápolnak. (Transindex.ro)


 

Kommentek

h i r d e t é s