h i r d e t é s

Újabb országban vállalja át a kormány a munkavállalók fizetésének egy részét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Újabb országban vállalja át a kormány a munkavállalók fizetésének egy részét

2020. március 30. - 07:21

 

A szlovák kormány ma délelőtt mutatta be a gazdaságvédelmi segélycsomagot, amely keretében a kormány átvállalja a leállásra kényszerült munkavállalók bérének 80%-át. - írja a portfolio.hu.

Illusztráció: pixabay.com

A kormányfő a tegnapi napon jelentette be, hogy a boltok - bizonyos feltételekkel - újranyithatnak.

Igor Matovič szlovák kormányfő bemutatta a munkavállalók megsegítésének programját, amelynek elsődleges célja a tömeges elbocsátások megelőzése - közölte a pozsonyi Új Szó. A program keretén belül a szlovák kormány átvállalja a kötelezően bezárt cégek alkalmazottainak bérének 80%-át, de további elemeket is tartalmaz:

  • A csökkent bevétel mértékének megfelelő támogatáshoz jutnak a magánvállalkozók és a cégek alkalmazottai.
  • Havi 500 millió euró bankgaranciát nyújtanak.
  • A karanténba került alkalmazottak, valamint azon szülők, akik a gyermekük mellett ápolási díjat igényeltek, a bruttó fizetésük 55%-át kaphatják kézhez.
  • Azon munkáltatók, amelyek jövedelme legalább 40%-kal visszaesett, elhalaszthatják a járulékok befizetését.
  • Azon munkáltatók, amelyek jövedelme legalább 40%-kal visszaesett, elhalaszthatják a jövedelemadó-előleg befizetését is.
  • Azon cégek, amelyek 2014 és 2018 közötti veszteségüket eddig még nem számolták el, lehetőségük lesz azt egyszerre érvényesíteni.

Eközben tegnapi hír, hogy a kormány a nyitva tartó üzletekre szigorúbb szankciókat vezet be. A boltok az alábbi feltételekkel tarthatnak nyitva: kötelező a szájmaszk használata, a bejáratnál kesztyű és fertőtlenítőszer kihelyezése, két méteres távolságot kell biztosítani a vásárlók között a kasszáknál, és 25 négyzetméterre legfeljebb egy ember juthat.

Ha a fentieket betartják, akkor a korábban bezárt egységek közül kinyithatnak az optikák, szemészetek, autoszervizek, számítógépes szervizek, ügyvédek, közjegyzők, textilüzletek, kerékpárboltok, drogériák, hulladékgyűjtők, kulcs- és zárszervizek.

Szlovákiában is bevezették továbbá, hogy 9 és 12 óra között az idősek részesülnek előnyben a bevásárlások során, a fiatalabb vásárlókat elküldhetik.

Szlovákiában március közepén új kormány került hivatalba, aki a fenti bejelentéssel részben visszavonta az előző kormány szigorú intézkedéseit. Peter Pellegrini korábbi kormányfő gyorsan és szigorúan lépett fel a járvánnyal szemben, az ő általa meghozott intézkedés volt például a boltzár is. Európa-szerte a kormányok inkább a szigorúbb intézkedések és a szélesebb körű boltzárak irányába mozdulnak, ebből a szempontból meglepő az új kormányfő lépése. Matovič, úgy látszik, inkább a tömeges tesztelésekre helyezi a járványügyi intézkedések alapját, az elmúlt három napban közel kétezer tesztet végeztek el, péntekig ez a szám napi 350 volt átlagosan.

portfolio.hu


 

h i r d e t é s