h i r d e t é s

Újabb verziót közölt a kormányhivatal arról, hogy mi épül Orbánék hatvanpusztai birtokán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb verziót közölt a kormányhivatal arról, hogy mi épül Orbánék hatvanpusztai birtokán

2020. január 20. - 12:35

 

Újabb verzió hangzott el arról, hogy mi épül Hatvanpusztán. - írja a 168ora.hu.

Hadházy Ákos Facebook-oldalán azt írta, hogy majorságra és kiegészítő épületeire kaptak engedélyt Orbánék.

A független országgyűlési képviselő hónapok óta próbálja kideríteni, hogy mi épül az Orbán Viktor családja által használt birtokon.

Adatigénylésére sokáig nem kapott választ, majd a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala arról tájékoztatta, hogy gazdasági portaépület készül a föld alatt. Ezt a hivatal természetvédelmi osztálya írta neki. Most viszont, ahogy a képviselő fogalmaz, az építési osztály egy másik verziót talált ki.

Ez csak első olvasásra kevésbé meredek és kínos, mint az eredeti porta verzió. Az egyik baj az, hogy még mindig nagyon nehéz elképzelni, hogy mit keresnek majorság kiegészítő épületei a föld alatt. A másik, hogy érdemes elgondolkodni, hogy mit is jelent a majorság

– jegyezte meg Hadházy Ákos. A politikus hozzátette, hogy van egy történelmi és egy mai értelemben vett értelmezése, és mindkettő elgondolkodtató.

Történelmi jelentése: a földesúr saját birtokrésze a feudalizmus idején, amit a jobbágyok műveltek kötelező munkával (ez volt a robot), illetve a majorságnak saját cselédei is voltak. Ehhez, azt hiszem, nem kell kommentár. A mai jelentése: mezőgazdasági gazdálkodási központ, egy nagyobb gazdaság, mezőgazdasági üzem, rendszerint a településen kívül, a hozzá tartozó földekkel, ahol gazdasági épületek (istállók, magtárak) és más építmények, esetleg lakóházak vannak

– magyarázta.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a birtokot korábban Mészáros Lőrinc bérelte a miniszterelnök apjától, Orbán Győző cégétől. Ezt a céget azonban, a CZG Kft.-t tavaly végelszámolással megszüntették. A gyakorlatban azonban minden jel szerint Orbán Viktor és családja használja a birtokot, a kormányfő a kutyáját is ott tartotta.

Hadházy Ákos megjegyezte azt is, hogy a kormányhivatalhoz már csak két kisebb kérdése lesz. Az, hogy mikor adták ki az engedélyt, és hogyan lehet, hogy az egyik műemléki védettségű épületet elbonthatják. 

168ora.hu


 

h i r d e t é s