h i r d e t é s

Ujhelyi: a kormánynak nincs élő szerződése további vakcinákra és 22 milliárdos értékben ajándékoztak el covid-vakcinát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ujhelyi: a kormánynak nincs élő szerződése további vakcinákra és 22 milliárdos értékben ajándékoztak el covid-vakcinát

2022. augusztus 18. - 10:11

Eddig összesen mintegy 22 milliárd forint értékű koronavírus elleni oltóanyagot ajándékozott el az Orbán-kormány más országoknak – közölte Ujhelyi István. 

Az összes Magyarországon elérhető vakcina - balról jobbra: AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V első és második adagja, Janssen, Sinopharm és Pfizer-BioNTech - Forrás: MTI/Balázs Attila

A szocialista EP-képviselő közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, hogy ezt megtudja.

Az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja online sajtótájékoztatóján azt mondta: az NNK-tól kapott információk alapján az elmúlt időben mintegy 4,9 millió adag covid-vakcinát adott át ingyen a kormány más országoknak:

  • 4 015 300 adag AstraZenecát,
  • 822 400 adag Sinopharmot,
  • 100 000 adag Modernát.

A szocialista politikus szerint ez a korábban nyilvánosságra hozott árak alapján azt jelenti, hogy összességében mintegy 22 milliárd forintnyi vakcinát ajándákoztak el.

A kapott adatok alapján – feltehetően a lejáró szavatosság miatt –  mintegy 50 ezer oltóanyagot leselejteztek. A kormány valamivel több mint 400 ezer adag vakcinát adott „kölcsön” Csehországnak. Egymillió adag AstraZenecát, százezer adag Janssent eladtak, de azt, hogy ez mennyi bevételt jelentett, nem tudni – tette hozzá.

Ujhelyi István arra is választ kért az NNK-tól, mennyi oltóanyag áll jelenleg rendelkezésre, hiszen a szakemberek sem zárják ki, hogy ősszel újra felerősödhet a járvány.

Az NNK adatai szerint jelenleg mintegy 8 millió adag oltás áll rendelkezésre. Ujhelyi szerint viszont ez csalóka adat, mert ebből valamivel több mint kétmillió adag kifejezetten a gyerekeknek szánt Pfizer-vakcina, 3,7 millió pedig egydózisú Janssen, ami szerinte más oltóanyagokkal kevésbé kombinálható.

Az MSZP politikusa arra is választ várt, szükség esetén milyen élő szerződések alapján válnak hozzáférhetővé újabb oltóanyagok, de azt a választ kapta, hogy ilyen élő szerződése nincs a kormánynak. Mint mondta, ez furcsa, mert maga Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be év végén, hogy lekötöttek egy kilenc és félmilliós Pfizer-szállítmányt, amiről ezek szerint nincs további információ.

Egy tény, Magyarország jelenleg nincs felkészülve megfelelő oltóanyaggal egy újabb járványhullám kezelésére.

Szerinte a kormánynak pontosan közölni kellene, hány és milyen típusú oltóanyag áll majd rendelkezésre. (24.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s