fbpx Ukrajna kiutasíthatja a magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt | CIVILHETES

h i r d e t é s

Ukrajna kiutasíthatja a magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ukrajna kiutasíthatja a magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt

2018. szeptember 20. - 16:13

 

Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a YouTube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán.

Pavlo Klimkin, ukrán külügyminiszter. Forrás: origo.hu

Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva Pavlo Klimkin Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, "jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá".

Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik: út a semmibe

 - mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közül a választás a magyar kollégák kezében van. 

Kiemelte, őszintén szeretne segíteni "a magyar származású ukrán állampolgároknak". Jelezte: tudja, mit kell tenni ennek érdekében. 

Egyvalamiben nagyon következetesen fogunk eljárni, mégpedig abban, hogy ott (Kárpátalján) több Ukrajna lesz, ugyanott évről évre több Ukrajna lesz, ezt mi feltétlenül el fogjuk érni

 - hangsúlyozta.

Pavlo Klimkin korábban újságírókkal közölte, hogy New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében találkozik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, akinek meg fogja mutatni a beregszászi magyar konzulátuson készült videofelvételt, amely szerinte hiteles.     

Közlöm Szijjártóval, hogy a konzulnak semmi dolga Kárpátalján, jobban teszi, ha Budapesten osztogatja a magyar útleveleket a magyar állampolgároknak

 - mondta a külügyi tárcavezető, jelezve, hogy "meglehetősen feszített lesz találkozójának napirendje" magyar kollégájával.

A magyar állampolgársági eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson készült állítólagos videofelvételről Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószóvivője az Unian ukrán hírügynökség érdeklődésére elmondta:

mi mindig nyíltan beszéltünk ezekről a fenyegető folyamatokról, de az ukrán törvények nem állapítanak meg büntetőjogi felelősséget a kettős állampolgárságért.     

A prozak.info kárpátaljai hírportál szerint a magyar diplomáciai kirendeltségen készült videót professzionális rejtett kamerával vették fel. Hozzáfűzte:

teljesen nyilvánvaló, hogy azt vagy SZBU-ügynök, vagy valaki az SZBU megrendelésére rögzítette. 

A hírportál úgy véli, Magyarországnak nem fog tetszeni, hogy az ukrán hatalmi szervek ismét nyomásgyakorlásba kezdtek a kárpátaljai magyarokkal szemben, ezért reagálásként a magyar kormány részéről újabb nyilatkozatok és lépések várhatók. 

(MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s