h i r d e t é s

Uniós pályázata buktatta le a kormány fóti mutyiját

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Uniós pályázata buktatta le a kormány fóti mutyiját

2019. május 16. - 14:37

 

A fóti gyermekközpont bezárását kezdettől fogva azzal a mesével próbálja eladni a kormány, hogy az intézmény azon nagy, korszerűtlen és elzárt tömegotthonok egyike, amelyek kiváltásra szorulnak. Az ott gondozott gyermekeket a tervek szerint nevelőszülőknél, vagy kisebb, korszerűbb, településbe integrált lakásotthonokban helyezik el. Vagyis Fót bezárása = kitagolás. Ezt hallgatjuk évek óta. De hazudnak. - írja Szél Bernadett

A semmit sem bizonyító pályázati kiírás

Sokszor hivatkoztak uniós pályázatokra, merthogy döntően uniós forrásokból zajlik a férőhelykiváltás. Az egyik ilyen a 2016-os EFOP-2.1 .1-16 számú pályázati konstrukció, ami a gyermekotthonok kiváltására, korszerűsítésére, illetve hiányzó gyermekotthoni kapacitások létrehozására biztosít forrásokat 4,5 milliárdos keretösszeggel. Ennek a pályázatnak a kiírását tette le elém az asztalra legutóbb az államtitkár, mint Fót kitagolásának „bizonyítékát”. Megköszöntem, eltettem, és el is olvastam. 

Mint kiderült, bizonyítékról szó sincs: a pályázati kiírás csak egy keretdokumentum, ami például meghatározza azokat a szakmai feltételeket, amelyek mellett befogadható egy pályázat, és az elvárásokat, amiket teljesítenie kell. A gyermekvédelmi törvénnyel összhangban a pályázat célja a kis férőhelyszámú, településbe integrált lakásotthonok létrehozása intézménykiváltással, meglevő lakásotthonok korszerűsítése és a speciális, illetve befogadó gyermekotthoni kapacitások fejlesztése. 

Tovább keresgéltem: az EMMI roppant segítőkészen (nem) azt írta, ha a konkrét pályázatra vagyok kíváncsi, ott a palyazat.gov.hu oldal - meg is találtam az EFOP-2.1.1-16-2017-00023 azonosítószámú, „ZEG-ZUG speciális otthon” név alatt futó pályázatot. Ez 224 millió forintból valósul meg — Zalaegerszegen 3x8 fős lakásotthont hoznak létre, Kalocsán pedig egy 8 férőhelyes, intézményen belüli bővítés történik. Ugyebár ez az a pályázat, amire a kormány hivatkozni szokott, és aminek megvalósulását magam is nyomon követtem. 

A fenntartó mondja ki az igazságot

De most jön a lényeg. Amit a projekt összefoglalójában ír a pályázó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), az konkrétan önleleplezés. Szépen leírják, hogy egyre nagyobb az igény a speciális, illetve kettős szükségletű gyermekeket ellátó férőhelyekre. Kevés a speciális nevelőszülő (mint kiderítettem, 15 van összesen az országban), a speciális gyermekotthoni kapacitások pedig nem elegendőek. 2016-ban a legsúlyosabb állapotban levő fiatalokat ellátó, 5 országos hatáskörű központi speciális gyermekotthon 216 férőhelye többségében teljes feltöltöttséggel működött. 

Az SZGYF külön hangsúlyozza, hogy a központi speciális gyermekotthonok esetében „továbbra is jellemző a férőhelyek maximális kihasználtsága és a várólisták”. 2016 decemberében is 49 gyermek várt arra, hogy központi speciális gyermekotthoni elhelyezést kapjon. Tekintettel a hosszú várólistákra, „a központi speciális gyermekotthoni férőhelyek mindegyikére szükség vanazok száma nem csökkenthető”. A fenntartó kerek perec kimondja tehát, hogy akkora a férőhelyhiány, és annyi gyermek vár központi speciális ellátásra, hogy nem szabad megszüntetni egyetlen férőhelyet sem.

Csakhogy – mint az SZGYF írja – „kormánydöntés született a fóti Károlyi István Gyermekközpont által, az intézmény jelenlegi székhelyén biztosított otthont nyújtó ellátások és utógondozói ellátás legkésőbb 2018. július 31-éig új helyszíneken történő megszervezéséről.” A kormánydöntés – vagyis a fóti Gyermekközpont bezárásáról hozott titkos kormányhatározat – miatt „a fóti Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthonában megszűnő férőhelyeket (32 férőhely) pótolni kell. A férőhelybővítésre legalkalmasabb az EMMI Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskola zalaegerszegi és kalocsai telephelye.” 

Azt is leírja a fenntartó, hogy mindkét intézmény már most 48 férőhellyel működik, vagyis a bővítéssel Zalaegerszegen 72-re, Kalocsán 56-ra emelkedik a férőhelyek száma. Mindezt úgy, hogy a vonatkozó kormányrendelet szerint legfeljebb 40 fő helyezhető el egy speciális gyermekotthonban (bár van egy kiskapu a rendszerben: ha szakmai egységekre bontják az intézményt, minden egység külön gyermekotthonnak minősül).  

Hivatalos: nem gyermekvédelmi döntés született, az uniós pénzt nem rendeltetésszerűen használták fel

Az SZGYF-es pályázati összefoglalóból világosan kiderül, hogy nincs itt szó semmiféle kitagolásról. A kieső gyermekotthoni férőhelyek nem kiváltásra, hanem „pótlásra” kerülnek, és mivel csak két szóba jöhető intézmény van az egész országban, ami a fótihoz hasonló szükségletű fiúkat fogad, Zalaegerszeget és Kalocsát bővítik – mégpedig uniós pénzből. Holott az uniós pályázati kiírás nem tesz lehetővé olyan férőhelybővítést, ami változatlanul hagyja a speciális férőhelyek számát, miközben nem valósít meg kitagolást sem.  

A következtetések egyértelműek, akárhonnan is nézzük:

Egy. Politikai és nem szakmai döntést hoztak a fóti otthon bezárásáról. A Fót sorsáról rendelkező titkos kormányhatározat valójában egy ingatlanról hozott döntés a gyermekvédelmi szempontok totális figyelmen kívül hagyásával. A kormánynak kellett az ingatlan, ezért úgy döntött, hogy kirakja az ellátásra szoruló gyermekeket Fótról. Ezzel vág egybe, hogy az SZGYF azt írta nekem: a fóti Gyermekközpont bezárásának szakmai dokumentumai „nem állnak a rendelkezésére” – a döntés szakmai megalapozása tehát nulla. 

Kettő. Így élnek vissza az uniós pénzekkel, sokadik fejezet. Azt hitte a kormány, a legnagyobb titokban elmutyizhatja az értékes fóti ingatlant – elég hozzá egy titkos kormányhatározat, senki sem fogja észrevenni. Tévedtek. Észrevettem. Mára szinte minden részletét feltártam ennek a történetnek: megmutattam, hogy milyen hazugságokkal van tele a kormányzati kommunikáció Fótról, beszámoltam arról, miért sántít a „kitagolás” meséje, honnan hová vinnék a gyermekeket, hogyan kanyarítottak ki máris egy részt a fóti Gyermekközpont területéből, most pedig az is kiderült, hogy uniós pénzből finanszírozzák a készülődő kormányzati mutyit. 

Jogi lépések  

Most az következik, hogy megvizsgálom a lehetséges jogi lépéseket: az ugyanis nem működik, hogy a gyermekotthonok kiváltására és speciális otthonok kapacitásfejlesztésére igénybe vehető uniós pályázatot arra használjon a kormány, hogy súlyos állapotban levő gyermekeket ide-oda rakosgasson a rendszerben, és helyet csináljon a mutyijának. Azt is szeretném, hogy ország-világ megtudja: végighazudott a kormány két és fél évet, ennyi ideig hazudták azt a szemünkbe, hogy itt a gyermekek érdeke az első, és hogy jobb körülmények közé meg nevelőszülőkhöz kerülnek – miközben titkos kormányhatározatban dőlt el a sorsuk. 

A gyermekek sorsa továbbra is bizonytalan: a speciális szükségletű gyermekek férőhelyeinek „pótlása” már megtörtént, de hogy találnak-e kellő számban szakembereket, nem valószínű. A különleges szükségletű gyermekek ellátásáról továbbra sincs semmi hír, ahogy a kísérő nélküli kiskorúakéról sem. Az intézmény jelenlegi és korábbi, a park területén élő dolgozóinak sorsa is nyitott kérdés. Én továbbra is tartom: óriási hibát követ el a kormány azzal, ha bezárja a fóti Gyermekközpontot, és a szakmaiatlan, elkapkodott döntés árát a gyermekek és a gondozóik fogják megfizetni. És persze az uniós adófizető polgárok.

Forrás: Szél Bernadett blogja


 

h i r d e t é s