h i r d e t é s

Vádat emeltek az államfő unokája ellen, mert drog hatása alatt megharapott egy rendőrt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Vádat emeltek az államfő unokája ellen, mert drog hatása alatt megharapott egy rendőrt

2019. július 05. - 09:21

 

Most bíróság előtt kell felelnie az egy hónappal ezelőtti, londoni incidensért. 

Illusztráció: flickr.com Fotó:Tar Sands Blockade

Egy londoni bíróság elé állították Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök 28 éves unokáját, azzal vádolják, hogy kokain hatása alatt öngyilkossággal fenyegetőzött, majd mellkason ütött és a karján megharapott egy rendőrt

- jelentette a BBC orosz hírszolgálata. Az incidens egy hónappal ezelőtt, június 5-én történt Ajszultan Nazarbajev londoni lakásán.

Az ügyészség azt is a férfi terhére rója, hogy két nappal korábban nagy ramazúrit csapott egy belvárosi szállodában, botrányosan viselkedett, és ott is öngyilkossággal fenyegetőzött. Csütörtökön volt a vádlott előzetes bírósági meghallgatása, és ügyvédje elismerte, hogy védence drogfüggő. Azt kérte a bíróságtól, hogy 90 ezer fontos (32 millió forintos) óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen. A bíró ebbe beleegyezett, de azzal a feltétellel, hogy a vádlott azonnal gyógykezelésre megy drogelvonó intézetbe.

A meghallgatáson az ügyészség ismertette, hogy a londoni rendőrséget felhívta a kazah hatóságok egyik illetékese azzal a kéréssel, hogy simítsák el az incidenst, és ne hozzák szégyenbe a Nazarbajev családot, de a rendőrség ezt elutasította.

Nurszultan Nazarbajev 28 éven át irányította vaskézzel a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságot, de idén március 19-én váratlanul lemondott államfői posztjáról.

A június 10-i választáson elsöprő többséggel Kaszim-Zsomart Tokajevet választották meg utódjának. Tokajev indítványára - Nurszultan Nazarbajev iránti tiszteletből - Nur-Szultannak nevezték át a kazah fővárost, Asztanát. Lemondása ellenére a 78 éves Nazarbajev a széles jogkörökkel rendelkező Nemzetbiztonsági Tanács elnöke maradt, és megtartotta a kormányzó Nur Otan (Haza Pártja) elnöki tisztségét. Elemzők szerint továbbra is erős befolyása van a kazah politikára.

(MTI)


 

h i r d e t é s