h i r d e t é s

Valami nagyon furcsa dolog történik a folyókkal Amerikában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Valami nagyon furcsa dolog történik a folyókkal Amerikában

2021. január 03. - 06:02

 

Egy közelmúltban megjelent tanulmány alapján az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államok nagyobb folyói fokozatosan sárgultak, illetve zöldültek be – írja a Live Science.

A kép illusztráció! - Forrás: Earth.com

A szakértők 235 ezer műholdas felvételt vizsgáltak, melyeket 1984 és 2018 között gyűjtöttek be a NASA és az Egyesült Államok Geológiai Intézetének Landsat programjában. Az adatok alapján a kutatók egy interaktív térképet is készítettek, ugyanakkor szerintük további vizsgálatokra lesz szükség, hogy kiderítsék, a folyók színe mennyit árul el a helyi élővilág állapotáról.


Az észak-karolinai egyetem, a Chapel Hill egyik csapata 235 000, 1984 és 2018 között készített műholdas képet elemzett, és megállapította, hogy a folyók egyharmada kékről zöldre és sárgára változott.

John Gardner, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa szerint a legtöbb folyó fokozatosan színeződött el, a változás pedig emberi szemmel nem érzékelhető - írja a 24.hu. Mint mondta, a leggyorsabban átalakuló vizeknél okolható a legnagyobb eséllyel az ember az elszíneződésért.

A folyók színe a vízben lévő üledék, alga, szennyeződés és oldott szerves anyag mennyiségétől függően nagyon változatos lehet. Nagy általánosságban megállapítható, hogy a több alga vagy a kevesebb üledék zöldre, míg a sok üledék sárgára színezi a folyókat.

A vizsgált vizek több mint 55 százalékának színe idővel átalakult, egyértelmű trendet viszont nem figyeltek meg. Északon és nyugaton a folyók zöldebbé, míg keleten sárgábbá váltak. Gardner szerint az adott folyótól függ, hogy a jelenség aggasztónak mondható-e. Az átalakulások hátterében sok esetben természetes tényezők állnak, az elszíneződés pedig nem feltétlenül tartós. (agrarszektor.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s