h i r d e t é s

Választás 2018 - Az ÁSZ készül a kampánypénzek ellenőrzésére

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Választás 2018 - Az ÁSZ készül a kampánypénzek ellenőrzésére

2018. február 01. - 10:37

 

Az Állami Számvevőszék már megkezdte az április 8-i képviselő-választást követő ellenőrzések előkészítését, amelyeket a parlamenti választást követő egy éven belül köteles elvégezni - mondta az ÁSZ hírportálján csütörtökön megjelent interjúban Holman Magdolna, a számvevőszék főtitkára.

A kép illusztráció! - Forrás: kapcsolat.hu

A www.aszhirportal.hu oldalon megjelent írásban a főtitkár felidézte: a kampányfinanszírozáshoz kapcsolódó számvevőszéki ellenőrzés alapvetően a 2014-es jogszabályi keretek között zajlik. 
Holman Magdolna kiemelte: a 2014-es országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése alapján elmondható, hogy az új szabályozások, a bevezetett ellenőrzési szintek és eszközök négy évvel ezelőtt hozzájárultak a szabálytalanságok és törvénysértések feltárásához, valamint ahhoz, hogy az állampolgárok - egyebek mellett az ÁSZ ellenőrzésein keresztül - a korábbinál megbízhatóbb, objektív tájékoztatást kapjanak a választási kampányra fordított adóforintok felhasználásáról.
Emellett az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) a Magyarországról szóló jelentésében is megállapította, hogy a számvevőszék figyelemreméltó előrelépést ért el a kampánypénzek és a pártok ellenőrzése területén. 
Az ÁSZ 2015 márciusában ismertette a 2014-es országgyűlési választások kampánypénzeinek ellenőrzéséről szóló jelentéseit.
A szervezet három jelentést készített: egyet a mandátumhoz jutott egyéni jelöltekről, egyet a mandátumhoz jutott jelölő szervezetekről, egyet pedig a kérelemre ellenőrzött 14, országos listát állított, mandátumhoz nem jutott jelölő szervezetről. A 2014-es kampánypénzek ellenőrzése során az ÁSZ több törvénytelenséget, szabálytalanságot is feltárt, és számos feljelentést tett, elsősorban a kérelemre ellenőrzött, mandátumot nem szerzett pártok esetében. 
A számvevőszék főtitkára felhívta a figyelmet arra: az ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik sem nyomozati jogkörrel, sem közvetlen szankcionálási lehetőséggel, csupán kezdeményezheti a jogkövetkezmények érvényesítésére vonatkozó eljárást.
Ugyanakkor a számvevőszék jelezte a jogalkotónak a kampánypénzeinek felhasználásában tapasztalt szabálytalanságokat, hiányosságokat, és ezek nyomán az Országgyűlés módosította a szabályozást, ez pedig a főtitkár szerint növeli a kampánypénzek átláthatóságát és biztosítja az elszámoltathatóságot.
Úgy véljük ugyanis, hogy ez is hozzájárul, hogy a költségvetési támogatást szabályosan használják fel a jelölőszervezetek, és a 2018-as választási kampány során megelőzhetőek legyenek a négy évvel ezelőtt, a számvevőszék által feltárt szabálytalanságok - mondta az ÁSZ főtitkára.
A módosítás szerint - az egyéni jelöltekhez hasonlóan - a jelölőszervezeteknek is vissza kell fizetni az állami támogatást, ha a választásokon nem érik el az egy százalékos támogatottságot. (Az egyéni jelöltek esetében két százalék a visszafizetési kötelezettség határa.) Emellett a jelölőszervezeteknek csak akkor folyósítják a támogatást, ha a vezető tisztségviselőik személyes, anyagi felelősséget vállalnak a közpénzek visszafizetését illetően.
Az ÁSZ-nak a törvénymódosítás nyomán a választáson mandátumot szerzett jelölőszervezetek ellenőrzésén túl a legalább egyszázalékos eredményt elért pártokat is ellenőriznie kell a választás után egy éven belül. (MTI)

 


 

h i r d e t é s