h i r d e t é s

Valóban károsabb az 5G-s mobilinternet, mint a régebbi technológiák?

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Valóban károsabb az 5G-s mobilinternet, mint a régebbi technológiák?

2019. július 03. - 09:27

 

Egymás után jelentik be a romániai telekomcégek, hogy 5G-s hálózatot vezetnek be, és máris sokan azt gondolják, hogy mind ettől leszünk betegek. - írja a penzcsinalok.transindex.ro.

Illusztráció: 5g.co.uk/vg.hu

Alig pár hónap alatt két romániai telekommunikációs cég is 5G hálózatot helyezett üzembe, de a rendszerek országos szintű kiépítésére még jó ideig várni kell. És nem csak amiatt, mert az új technológia költségesebb a jelenlegi 4G-nél, nem segíti a folyamatot az sem, hogy sokan azt hangoztatják, a technológia káros az emberi szervezetre. 

Május közepén a Vodafone, pár napja pedig a Digi (RDS&RCS) mutatta be szupergyors 5G hálózatát, amelyek egyelőre csak Bukarestben érhetőek el. Az új technológiától hosszú távon a fejlesztők azt várják, hogy jelentősen átalakítja a felhasználói szokásokat, már csak azért is, mert a mobiltelefonok mellett sokkal több eszköz lesz képes csatlakozni az ilyen a hálózatokra.

Az 5G technológia a sokat emlegetett előnyök (századrészére csökkenhet például a letöltések ideje) ellenére több problémát is felvet. Egyes vélemények szerint az új technológia a sűrűbben elhelyezett bázisállomások miatt károsabb lesz a jelenleg üzemelő rendszereknél. Márpedig ez tulajdonképpen egyike annak a technológiai újításnak, ami az 5G-s hálózatokat jellemzi, és aminek az a lényege, hogy a szélesebb frekvenciatartomány mellett a lefedettséget biztosító bázisállomásokat sokkal sűrűbben, nagyobb számban kell telepíteni a jelenleginél.

Vannak olyan aggodalmak, amelyek szerint az 5G hálózatok elterjedése növelni fogja a rádiófrekvenciás sugárzásnak való kitettséget, ami káros az emberre és a természetre egyaránt. A valóság ennél azért sokkal árnyaltabb, mutat rá elemzésében a Hotnews. Egyrészt azért, mert az ilyen technológiák működését az erre szakosodott Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) is ellenőrzi, másrészt csak olyan elektrotechnikai eszközöket lehet üzembe helyezni, amelyekről egyértelműen bizonyított, hogy nem károsak az egészségre. Ennek érdekében az ANCOM folyamatosan ellenőrzi a rádiófrekvenciás sugárzás szintjét az ország különböző pontjain.

A hatóság alelnöke, Eduard Lovin szerint az épületek tetejére szerelt bázisállomások antennáinak sugárzása nem káros. Azt is elmondta, hogy ezek kisebb mértékű elektromágneses mezőt gerjesztenek megfelelő távolságból, mint azok a mobilkészülékeink, amelyeket naponta használunk és magunknál hordunk.

Ráadásul, a mobiltelefonok nagyobb elektromágneses teret gerjesztenek akkor is, ha nincs megfelelő lefedettség, mert ilyenkor a megfelelő működésük érdekében a hálózatokkal kommunikálva sokkal nagyobb elektromágneses sugárzást bocsátanak ki. Jelenleg egy mobilszolgáltatónak a megfelelő lefedettség érdekében a 3G és 4G technológia alkalmazásával hozzávetőlegesen például 10 ezer cellát, illetve átjátszó állomást kell működtetnie, az 5G hálózatoknak ennél jóval több, kb 30-40 ezer ilyenre van szükségük.

Ennek alapján elsőre megalapozottnak tűnhetnek az egészségkárosítással kapcsolatos félelmek, az Országos Hírközlési Hatóság alelnöke viszont mindenkit azzal próbál nyugtatni, hogy az új rendszer sem lesz károsabb az eddigi 3G és 4G hálózatoknál, vagyis az új technológia kiépítéséhez szükséges rendszerek sem fogják meghaladni az eddigi elektromágneses sugárzás engedélyezett szintjét. A jelenlegi hálózatoknál a kevésbé lakott területeken egy mobiltelefon antenna akár 30 kilométeres körzetet is lefed, így ilyenkor ahhoz, hogy jó minőségben telefonálhassunk, a készüléknek sokkal nagyobb elektromágneses teret kell generálnia, mint lakott területeken, ahol a gyakrabban vannak erre a célra elhelyezett bázisállomások. A szakemberek azt állítják, hogy pontosan ebből a jelenségből adódóan csökken a mobilos kommunikáció okozta káros hatás.

Azok számára, akik a kelleténél jobban aggódnak az ilyen jelenségek miatt, az is jó tanács, ha utazáskor, autóban vagy vonaton repülőgép üzemmódra állítják a készüléküket, vagy jobb esetben kikapcsolják az internetes adatátvitelt. Ezekkel a lépésekkel jelentősen csökkentik a készülék és az épületek tetején elhelyezett antennák közti kommunikációt, illetve adatátvitelt. Nem mellesleg, ez olyan szempontból is előnyös lehet, hogy így javíthatjuk a készülék akkumulátorának üzemidejét.

Az Országos Hírközlési Hatóság egyébként nem csak folyamatosan felügyeli ezeket a rendszereket, hanem olyan honlapot is működtet, amelyen ellenőrizhető, hogy az ország különböző pontjain milyen mértékű a mobil és egyéb telekommunikációs eszközök gerjesztette elektromágneses tér. A kolozsvári Monostor negyedben épített parkolóház tetején elhelyezett mérőeszközt itt lehet követni, az országszerte elhelyezett mérőeszközök adatai pedig itt érhetőek el.

Azoknak pedig, akiket nem győznek meg az online is elérhető számok, vagy az ANCOM vezetőjének nyilatkozata, itt egy érdekes tény: nem csak a mobilhálózatok eszközei generálnak elektromágneses mezőt, hanem az egyéb telekommunikációs eszközök, a rádióantennák, a radarok, a magas és a középfeszültségű kábelek is, ráadásul olyan mértékben, ami jóval meghaladja a mobileszközök szintjét.

penzcsinalok.transindex.ro


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s