h i r d e t é s

Változatos módon és módszerekkel állnak bosszút a sztrájkoló tanárokon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Változatos módon és módszerekkel állnak bosszút a sztrájkoló tanárokon

2022. február 03. - 12:26

Van olyan iskola, ahol a tankerület vezetése most jött rá, hogy nem áll módjában biztosítani a pótlékként szétosztható összeget. 

A kép illusztráció! - Forrás: LIGA Szakszervezetek

Több iskolában – értesült a Népszava – már el is kezdődött a hétfői kétórás figyelmeztető sztrájkban résztvevő pedagógusok különböző módszerekkel történő szankcionálása a munkabeszüntetést szervező érdekképviseletek szerint. A Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) is érkeztek visszajelzések az enyhébb retorzióktól kezdve olyan tankerületi utasításig, amely az érdekvédők szerint egyértelműen jogellenes.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás azt mondta a Népszavának: tudnak olyan intézményről, ahol a diákok nemrég intelligencia-tesztet írtak, ezek javítását, értékelését pedig csak azoknak a pedagógusoknak kell elvégezniük, akik hétfőn sztrájkoltak. De van olyan iskola is, ahol arra utasították a tanárokat, hogy a KRÉTA e-naplóban úgy könyveljék el a sztrájk miatt elmaradt órákat, mintha megtartották volna azokat.

Hasonló esetről értesült a PDSZ is, melynek országos választmányi tagja, Nagy Erzsébet maga is látott egy erről szóló levelet, amit egy tankerületi igazgató küldött ki az intézményeknek. Az utasítás szerint minden pedagógusnak be kell írnia a saját órarend szerinti óráját és meg kell jelölnie a hiányzó diákokat is. Amennyiben az érintett pedagógus sztrájkolt, az órai tananyaghoz azt kell beírnia: pedagógus-sztrájk.

Nagy Erzsébet szerint a tankerületeknek ezzel az a célja, hogy adminisztrációs szinten láthatatlanná tegyék a sztrájkot, emellett, ha az óra „hivatalosan” meg volt tartva, a hiányzó tanulók, akiknek a szüleik nem kértek gyermekfelügyeletet a sztrájk idejére, igazolatlan hiányzást kaphatnak – vagyis a tanárokat, diákokat, sőt a szülőket is büntetik egyszerre. A PDSZ képviselője figyelmeztetett: az e-napló utólagos meghamisítása jogellenes, konkrétan közokirathamisításnak számít.

A PDSZ tud olyan esetről is, amikor egy pedagógust azért akartak megbüntetni, mert értesítette a szülőket a sztrájkról, az intézményvezető végül a többi tanár kiállása miatt mondott le erről. Továbbá van olyan iskola is, ahol a tankerület vezetése a sztrájk után jött rá, hogy az idei évre - költségvetési okokra hivatkozva – nem áll módjában a korábbi mértékben biztosítani azt az összeget, amit az igazgató pótlékként oszthatna szét a pedagógusok között. Mindezen túl a PDSZ értesülései szerint egyes tankerületeknél elkezdték bekérni azoknak a tanároknak a nevét, akik az adott intézményben a sztrájkot szervezték.

A szankciókkal, illetve a sztrájkszervezők neveinek összeírásával kapcsolatban kerestük az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központot, de cikkünk írásáig nem reagáltak kérdéseinkre. Ugyanakkor a szakszervezetek jelezték: minden pedagógusnak, akit retorzió ér, jogvédelmet biztosítanak.

Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) törvényellenesnek nevezte a sztrájkot, mert a munkabeszüntetés szervezéséről szóló, elsőfokú bírósági végzés - amely egyébként jogszerűnek ítélte a sztrájk megtartását - hétfőn még nem emelkedett jogerőre. Az Emminek öt nap állt rendelkezésére, hogy fellebbezést nyújtson be, de a szakszervezetek szerint ezt szerda délutánig sem történt meg.

A szaktárca az RTL Klub Híradójával egyébként nemrég azt közölte, amíg a bírósági eljárás tart, addig nem folytatják a tárgyalásokat a szakszervezetekkel. Nagy Erzsébet viszont rámutatott: a sztrájktörvény nem teszi lehetővé, hogy a kormányzati oldal jogi eljárásokra hivatkozva térjen ki az egyeztetés alól, ami jogszabályi kötelessége. A PSZ és a PDSZ március 16-ára már határozatlan idejű sztrájkot hirdetett, a továbbiakban ennek feltételeiről is tárgyalnának. (Népszava)