h i r d e t é s

Változik az elszámolás, a jövőben az is fizethet villanyszámlát, akinek napelem van a háztetőjén

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Változik az elszámolás, a jövőben az is fizethet villanyszámlát, akinek napelem van a háztetőjén

2020. október 10. - 17:08

 

A szaldóelszámolást bruttóelszámolás váltja, ami a kilowattok helyett a forintokat számolja.

A kép illusztráció! - Forrás: Alternatív Energia

Ha az ITM alacsonyabban szabja meg a megtermelt áram átvételi árát, mint amennyi az aktuális áramár, akkor hiába a napelem, fizetni kell a villanyszámlát.

Megszűnik 2023 végén a lakossági napelemes rendszerek szaldóelszámolása, helyette a bruttó elszámolás jön – írja a G7.hu. Jelenleg a háztetőkre szerelt napelemek többsége úgy kapcsolódik az elektromos hálózathoz, hogy a háztartás fogyasztását és termelését egy oda-vissza forgó villanyóra méri. Így ha a háztartás legalább annyi áramot termel, mint amennyit fogyaszt, akkor nem kell villanyszámlát fizetnie.

Az Innovációs- és Technológiai Minisztériumra hivatkozva írja a gazdasági lap, hogy az új rendszerben viszont már a hálózatból vételezett energia árát vetik majd össze a visszatáplált energia átvételi árával.

A fogyasztást az éppen aktuális áramárral számolják ki, a termelés átvételi árát viszont a későbbiekben szabják majd meg. Ha ez alacsonyabb lesz, mint az áram ára, akkor nem elég, ha ugyanannyi áramot táplál vissza a rendszerbe egy napelemes háztartás, mint amennyit fogyaszt, a végén így is fizetnie kell majd villanyszámlát. Ha pedig egy háztartás úgy tekint a napelemes rendszerére, mint beruházásra, akkor ezután lényegében lehetetlenné válik a megtérülés kiszámítása. (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s