h i r d e t é s

Van hat megye, ahol jobb, ha nem fáj a foga

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Van hat megye, ahol jobb, ha nem fáj a foga

2020. augusztus 03. - 07:25

 

Hat megyében nincs közfinanszírozott fogorvosi ügyelet, az ok pénzhiány.

Több mint kétmillió embernek okoz gondot, ha a hivatalos rendelési időn túl hasít fájdalom a fogába: hat megyében nincs közfinanszírozott 24 órás fogászati ügyelet.

Az érintett megyék Csongrád-Csanád, Somogy, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Tolna, és Veszprém, ahol összesen több mint kétmillió embert érint a probléma.

Ugyanakkor a Népszavának Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke azt mondta, hogy más megyékben sem lehet sokkal könnyebb a helyzet, mivel az ügyeletet az alapellátás részeként az önkormányzatoknak kellene megszervezniük, a biztosító viszont nagyon kevés pénzt fizet a feladatra.

A fogászatot körülbelül 1400 forintos óradíjból kellene megszervezni, ebből kellene fizetni a fogászati anyagot, az orvos és az asszisztencia bérét, a takarítást, és az egyéb rezsiköltségeket és mivel ennyi pénzből ez lehetetlen, az önkormányzat vagy mélyen a zsebébe nyúl, vagy nem tud ügyeletet biztosítani.

A Népszava azt írja, a legtöbb helyen a hétvégén és az ünnepnapokon néhány órás ügyeletet szerveznek, holott a törvény szerint folyamatos ügyeleti ellátást kellene biztosítani. A fogorvosi közösségi portálok bejegyzései szerint a megyei jogú városokban az önkormányzatok bruttó 2300 és 8000 forint közötti óradíjat fizetnek az ügyeletért az egyes fogászati vállalkozásoknak, a szakemberek pedig azt mondják, hogy egy előírás szerint fenntartott fogorvosi ügyelet a legóvatosabb becslések szerint se hozható ki évente 50-60 millió forintnál kevesebből. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s