h i r d e t é s

Van összefüggés a klímaváltozás és reumatikus betegségek számának emelkedése között?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Van összefüggés a klímaváltozás és reumatikus betegségek számának emelkedése között?

2023. március 22. - 18:47

A klímaváltozás és a reumatikus betegségek számának összefüggése egy összetett kérdés, és számos tényezőt kell figyelembe venni annak értelmezésekor. 

A kép illusztráció! - Forrás: CDC

A klímaváltozás és a reumatikus betegségek összefüggése egy összetett téma, és nem könnyű egyértelmű választ adni rá. Azonban általánosságban elmondható, hogy a klímaváltozás hatással lehet az egészségre, és a reumatikus betegségek kialakulására és súlyosbodására is hatással lehet.

A klímaváltozás hatása a reumatikus betegségekre még nem teljesen ismert, de a tudományos kutatások szerint vannak bizonyos összefüggések. Az egyik ilyen összefüggés az, hogy az időjárási változások, például az időjárás változékonysága és a hirtelen hőmérsékletváltozások, hatással lehetnek az ízületek fájdalmára és merevségére.

Magyarországon a reumatikus betegségek nagyon gyakoriak, és évről évre növekszik a betegek száma. Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet adatai szerint a reumatikus betegségekkel diagnosztizált betegek száma 2010 és 2019 között 23,3%-kal emelkedett.

Magyarországon a reumatikus betegségek száma az elmúlt években emelkedett, de ennek oka valószínűleg több tényezőre vezethető vissza. Az egyik ilyen tényező az életmódváltozások, például az ülő életmód és a túlsúly, amelyek növelik a reumatikus betegségek kialakulásának kockázatát.

A klímaváltozás hatása a reumatikus betegekre különösen akkor érezhető, amikor az időjárás hirtelen és gyakori változásokat mutat. Például, ha az időjárás hirtelen hidegre vagy melegre fordul, vagy eső és száraz időszakok váltják egymást, az előfordulhat, hogy a reumatikus betegek fájdalmai súlyosabbá válnak, az ízületeik merevebbé válnak, és az érintettek általános állapota romlik.

Azonban a reumatikus betegségek előfordulása Magyarországon és a klímaváltozás hatása az országban már vizsgálták.

Egyes kutatások szerint a klímaváltozás hatása növelheti a reumatikus betegségek előfordulási gyakoriságát, mivel az időjárási változások hatása a mozgásszervi megbetegedések kialakulására jelentős lehet. A klímaváltozás miatt az időjárás egyre szélsőségesebbé válik, és az időjárási frontok, viharok, hőhullámok és hideghullámok gyakorisága is nőhet, ami kedvezőtlen hatással lehet a reumatikus betegek állapotára.

Azonban más kutatások azt mutatják, hogy a reumatikus betegségek előfordulása nem változik számottevően a klímaváltozás hatására.


h i r d e t é s

Clicky