h i r d e t é s

Vége a legendás márkának? Felszámolják a Traubi magyar gyártóját

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Vége a legendás márkának? Felszámolják a Traubi magyar gyártóját

2018. december 13. - 13:35

 

Tartozása miatt felszámolás alá került a Traubisodát több mint húsz éve gyártó debreceni vállalkozás, amelynek üzemét és védjegyeit 1,1 milliárd forintért hirdették meg eladásra. - írja a napi.hu.

Forrás: napi.hu

Magyarországon közel fél évszázada gyártják az osztrák eredetű, szőlőízű Traubit.

Elindult a Traubisoda magyarországi védjegyeivel rendelkező, az üdítőitalt több mint két évtizede gyártó Ráthonyi Kft. felszámolása. A társaság debreceni telephelyét és védjegyeit (Traubi, Traubisoda, továbbá Róna üdítő és Csokonai ásványvíz) összesen nettó 1,1 milliárd forint irányáron hirdette meg eladásra a cég felszámolója, a Ceres Kft.

Az italgyártó és forgalmazó Ráthonyi Kft. felszámolását idén júliusban rendelte el a Debreceni Törvényszék, miután bírósági határozatban megállapított fizetési kötelezettségét nem teljesítette. Ennek előzménye egy jogvita volt - derül ki a kft. felszámolás előtti tevékenységet záró mérlegének kiegészítő mellékletéből.

A vállalkozás a 2013 és 2015 között átadott Traubi üzemcsarnokának felújítási és bővítési munkáival kapcsolatos elszámolási hiányosságok miatt bírósághoz fordult, míg a kivitelező a beruházás egyes pótmunkáinak elfogadtatása miatt perelt. Ennek jogosságát a Ráthonyi Kft. vitatta. Hogy a bíróság döntése nyomán mekkora összeget kellene az üdítőgyártónak a kivitelező részére kifizetni, lapunk nem tudta meg. A kivitelező nem nyilatkozott, az italcég tulajdonosa nem reagált a felszámolással kapcsolatban írásban feltett kérdéseinkre, a felszámolóbiztos pedig "a hitelezők védelmére" hivatkozva elzárkózott a nyilatkozattól.

700 milliót meghaladó kötelezettség

A Ráthonyi Kft. a gyártás finanszírozásához - egy bankváltást követően - 2018. februártól 150 millió forint kölcsönt kapott a Budapest Bank Zrt.-től. (Az italgyártó vagyonának értékesítésére kiírt pályázatból kiderül, hogy a pénzintézetnek 450 millió forint keretösszeg erejéig zálogjog van bejegyezve a társaság ingatlanjaira - ez azonban nem befolyásolja az értékesítést, hiszen a felszámolási eljárás keretében eladott ingatlanok tehermentesen kerülnek új tulajdonoshoz.) A cég tavaly igényelt MFB-től kamatmentes beruházási hitelt, amit a termelő gépek korszerűsítésére és termékei fejlesztésére használt volna fel, ezt azonban nem kapta meg. Idén egyre többször kellett a gépeket karbantartani, a napi hibákat kijavítani - írták a zárómérleg mellékletében.

A kft. saját tőkéje az előző évi 1,3 milliárd forintról idén - a 2017. júliusi tevékenységet záró mérleg szerint - 468 millió forintra csökkent. A kötelezettségállománya (tartozása) 722 millió forintra rúg.

A nettó árbevétele 2015 és 2017 között évi félmilliárd forint körül alakult, az éveket 19, 23, illetve 25 millió forint adózott eredménnyel zárta - a Céginfo.hu adatai szerint. Idén július 22-ig, a felszámolást megelőzően 220 milliós forgalom mellett 63 milliós veszteséggel zárt. (A felszámolás elindulása után a cég még bruttó 404 millió forint árbevételt számlázott ki.)

Több dolgozót elküldtek

Jelenleg - a NAV adatai szerint - mindössze 7 dolgozót foglalkoztatnak, idén a felszámolást megelőzően átlagosan 27 főt, tavaly 32-t, tavalyelőtt pedig 36-ot foglalkoztattak.

A Ráthonyi Kft. termékeit belföldön értékesítette, egykor kereskedelmi partnere volt többek közt a Metro, a Spar, a CBA, a Coop, az Auchan, az Aldi, 2018-tól a Lidl és a Penny Market. (Az elmúlt napokban lapunk munkatársai által felkeresett féltucat budapesti üzletben nem volt kapható Traubi.)

Telephelyfejlesztés uniós támogatással

A Ráthonyi Kft. az elmúlt években több uniós-magyar finanszírozású pályázaton igényelt támogatást, a legnagyobb értékben telephelyfejlesztésre

- derül ki a pályázati portálról. Az I., II. és III. ütem megvalósítására 2011 és 2013 között évi 100-100 millió forint támogatást nyertek el, 49, illetve 50 százalékos támogatási intenzitás mellett.

A saját forrást önerő és bankhitel segítségével biztosították. A dokumentumok szerint a cég a debreceni, Almai utcai telephelyén a palackozó felújítására és bővítésére, gépbeszerzésre, kút létesítésére, a szennyvízelvezetés korszerűsítésére, majd az irodaépület és meglévő palackozó átalakításával kompresszorház és csomagoló üzem kialakítására kapott támogatást.

A kivitelezésre 2011-ben a Mester-Építő Kft.-vel, 2013-ban a debreceni Épkerservice Zrt.-vel szerződtek. A projektvégrehajtás előrehaladásáról benyújtott dokumentumok szerint az építés az előzetes tervekhez képest többször módosult, például egy beszerzendő gépsor mérete miatt, 2013-ben pedig hibás burkolólapok cseréje miatt csúszott a befejezés.

A Traubi-gyártó vagyonelemeire kizárólag egyben lehet pályázatot benyújtani december 14. és 29. között, az Elektronikus Értékesítési Rendszeren keresztül. A két nagyértékű ingatlanra bérleti jogviszony áll fenn 2019. szeptember 13-ig, illetve 2020. március végéig.

Osztrák aroma, magyar szőlő

Az osztrák eredetű Traubisoda védjegyjogai miatt évekig pereskedett az egy debreceni magánszemély tulajdonában lévő Ráthonyi Kft. és az egykor amerikai befektetőkhöz köthető - 2016-ban felszámolással megszűnt - Traubi Hungária Zrt. (más néven Tra-Üdi Zrt.). Ausztriában Lenz Moser 1959-ben jegyeztetett be védjegyoltalmat a Traubisoda megjelölésre és aromára. A védjegyjog 1986-ban Mosertől az osztrák Warimpex AG-hoz került. Magyarországon 1971 óta gyártanak Traubisodát. 1987-ben a Badacsonyi Állami Gazdaság (BÁG) és három partnere, a Csányi, a Kunbajai és a Debreceni Állami Gazdaság licencszerződést kötött a Warimpexszel - írta korábban a Napi Gazdaság.

A BÁG balatonvilágosi üzemét a licencjoggal együtt az egyik amerikai üzletember Centráls Kft.-je vásárolta meg (amit továbbadott a Traubi Hungáriának), míg a szintén tönkrement debreceni üzem gyártósorait a Ráthonyi Kft., amely közvetlenül a Warimpextől megvette a márka hazai használati jogát is. A több mint másfél évtizedig elhúzódó jogvitában a bíróság 2011-ben mondta ki jogerősen, hogy az amerikai üzletember cégei 1998 óta jogosulatlanul gyártották az üdítőket - írta korábban a Magyar Nemzet. A védjegy használati jogával 1995 óta a Ráthonyi Kft. rendelkezik.

napi.hu


 

h i r d e t é s