h i r d e t é s

Vészhelyzet a szakszervezeti vezetők körül!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Vészhelyzet a szakszervezeti vezetők körül!

2018. december 19. - 13:24

„Amint Áder János elnök aláírja a rabszolgatörvényt, a szakszervezetek megkezdik a sztrájkok érdemi előkészítését. Közben tájékoztató kampányba is kezdenek a munkahelyeken, hogy a dolgozók megértsék, milyen veszélyei is vannak az új szabályozásnak. Néhány munkáltató már készül, hogy az alkalmazottakat rávegye: ’önként’ vállalják a több túlórát.” – így nyilatkozott az egyébként is néhány ellenzéki politikust (többek között Gyurcsány Ferencet is) nem kívánatos személynek nyilvánító Klubrádiónak Székely Tamás szakszervezeti vezető.

A Sándor-palotában döntenek a jövőnkről?


Sándor-palota - Forrás: lobu.hu

Áder János, bár Kövér László házelnök már hétfőn elküldte a megszavaztatott rabszolgatörvényt az „államfőnek” még alá sem írta a multinacionális cégeknek kedvező törvényt – ennek ellenére néhány munkáltató már megkezdte az előkészületeket, hogy a dolgozókkal elfogadtassa a megemelt túlóraszámot. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetéknek elnöke – egyúttal a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke – kijelentette, ha a köztársasági elnök aláírja, és a közlönyben megjelentetik a törvényt, megkezdik a sztrájkok előkészítését. Ugyanakkor nem rejtette véka alá azt sem, hogy a szakszervezetek igazán csak előkészíteni, szervezni tudnak, sztrájkolni maguknak a munkavállalóknak kell. Egyébként a tüntetéseknek is akkor nagyobb a hatásuk, ha munkahelyi tiltakozó akciók is vannak. Ezzel ki nem mondottan is összefogást sürgetett a szakszervezeti vezető.Több szakszervezeti vezető panaszkodott arról az újságíróknak, hogy „az üzemek, gyárak dolgozói nem értik a helyzetet, a rabszolgatörvény következményeivel pedig még kevésbé vannak tisztában. Arra a kérdésre, hogy milyen a hajlandóságot tapasztaltak a munkahelyeken egy komolyabb sztrájkra, konkrét adatot nem mondtak a sajtótájékoztatóra érkezett szakszervezeti vezetők…, de hamar kiderült, hogy ágazatonként, minden munkahelyen külön-külön kell dönteni a szakszervezeti tagoknak arról, hogy akarnak-e sztrájkolni. – A sztrájkalapról, a sztrájkok idejére szóló fizetésekről a sajtótájékoztatón szó sem esett, valószínűsíthető, hogy erről a munkavállalókkal sem tárgyaltak eddig a szakszervezeti vezetők. 

Az érvényben lévő sztrájktörvény munkásellenes, elfogadhatatlan

Eddig nemigen merték kimondani az igazat arról, hogy a jelenlegi sztrájktörvény nem ad elég mozgásteret a dolgozóknak, a szakszervezeteknek. – Ha az elkeseredett dolgozók mégis a sztrájk mellett döntenének, azt a jelen helyzetben csak úgy tehetnék meg, hogy figyelmen kívül hagyják (az egyébként is törvénysértően munkásellenes) sztrájktörvényt.

Kiszelly Zoltán politológus úgy véli, hogy a szakszervezetek nem lesznek képesek országszerte, komplett gyárakat megbénítani. – „Egyszerűen nincsen elég mozgósítható emberük egy ilyen nagy volumenű akcióhoz, elég csak a legutóbbi, alig néhány ezres szakszervezeti tüntetésre gondolni. Legfeljebb egy munkalassító sztrájkot tudnék elképzelni, de a többség nem hiszi el, hogy ez a törvény róla szól…” – mondotta az újságíróknak a szakértő, bár neki személy szerint aligha lehet tapasztalata e téren. Ezért is vonom kétségbe az objektivitását, hiszen még azt is hozzátette a sajtótájékoztató végén, hogy „nehezen tudom elképzelni, hogy Magyarországon a vasutasok sztrájkolnak majd a tanárokért, vagy fordítva…”

 

Epilógus

Orbán Viktor 2013. december 6-án az addig is kormány alá rendelt új csúcs-szakszervezetet hozatott létre, a Magyar Szakszervezeti Szövetséget(MSZSZ) – „A szervezet az összefogás a szolidaritás, az esélyegyenlőség, a demokrácia, a hazafiság, az európaiság, a jogállamiság, és a pártsemlegesség alapértékeire építkezik…” – hirdették meg, melynek már akkor is tagja volt Székely Tamás, valamint tanácsadóként a Fidesz-tag, a Századvég munkatársa, Kiszelly Zoltán. „Megkülönböztetés nélkül képviseljük a köz- és versenyszférában dolgozók érdekeit. A szövetség érdekvédelmi, érdekképviseleti tevékenysége során kész kölcsönösen előnyös kompromisszumokat is magába foglaló megállapodásokat kötni a munkaadói szervezetekkel, a mindenkori kormánnyal, a társadalom minden legitim szereplőjével…” – jelentették ki 2013 decemberében.