h i r d e t é s

Veszíteni fog a Gyurcsány családdal vívott mérkőzésen a Momentum

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Veszíteni fog a Gyurcsány családdal vívott mérkőzésen a Momentum

2019. november 19. - 11:07

 

A 2022 előtti miniszterelnök-jelölti castingot mindenképpen Dobrev Klára nyeri majd, így aki akkor a Momentumra szavaz, az is Gyurcsányékat kapja – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán a DK és Fekete-Győr Andrásék közötti nyílt hatalmi versengés várható kimeneteléről. - írja a magyarnemzet.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A politológus szerint így, hogy immár önkormányzati mandátumokat is szereztek, a Momentum politikusai bizonyíthatják rátermettségüket, de ha kiderül, hogy még a 2010 előtti korszakhoz képest is rosszabbul teljesítenek, és korrupciós ügyeik lesznek, tönkretehetik az önmagukról alkotott alternatíva képét.

Az ellenzéket a holtpontról kimozdító önkormányzati választás óta a Momentum keményen és rendszeresen támadja a DK-t, noha alig egy hónapja még együtt vívtak a hatalomért. Tény, hogy Gyurcsány Ferencék okot adtak a bírálatra azzal, hogy polgármestereik az adócsalásért már korábban is elítélt és most is ezzel vádolt Czeglédy Csaba cégével kötöttek milliós szerződéseket.

– Remélem, a DK észhez tér, és a nyilvánosság ereje kijózanítóan hat rájuk

– jelentette ki az üggyel kapcsoltban Fekete-Győr András. A Momentum elnöke hangoztatta: nem szeretnék, hogy egy jogerősen adócsalásért, magánokirat-hamisításért elítélt ember cége világítson át önkormányzatokat. Fekete-Győr ugyanakkor a Czeglédy-ügytől függetlenül is számos alkalommal tette egyértelművé a maga szerény módján, szerinte ki az úr és az alternatíva az ellenzéki térfélen.

Mint a Népszavának kijelentette, a Fideszből előbb-utóbb kiábránduló emberek nem Gyurcsányékat, hanem őket választják, mert a Momentum meggyőzőbb abban, hogy van nyugati alternatívája ennek a rendszernek. Később a Válasz­online-nak arról beszélt, hogy „szövetségeseink soraiban vannak nyugdíjazandó elemek”, az ellenzéki oldal élére pedig olyan integratív személy kell, aki képes összefogni ezeket a pártokat.

– Gyurcsány Ferenc tényszerűen nem az

– jelentette ki.

– Természetes, hogy a Momentum megpróbál a DK fölé kerekedni. Az már más kérdés, hogy korábban Bajnai Gordon, Mesterházy Attila és Botka László is Gyurcsány nélkül képzelte el a balliberális oldalt, aminek a vége az lett, hogy a volt miniszterelnök végül mindannyiukat kicselezte. Hiába akarták kihajítani az ajtón, visszajött az ablakon

– mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán.

A politológus szerint, mivel Gyurcsány „a vörös sarokban” Orbán Viktor legkérlelhetetlenebb ellenfélnek mutatja magát, és ezzel elveszi a mozgásteret a többi ellenzéki párttól, a Momentum önmagát a „ne csak Orbán és Gyurcsány között lehessen választani” alternatívájaként mutatja be. Kiszelly hangsúlyozta: ez csupán kommunikációs elhatárolódás, hiszen a két párt így is együttműködik az önkormányzatokban, ám ennél sokkal fontosabb, hogy 2022 előtt várhatóan újabb miniszterelnök-jelölti castingot tart az ellenzék, amit mindenképpen Dobrev Klára nyer majd meg.

– A Momentum kénytelen lesz megmérkőzni a Gyurcsány családdal, és veszíteni fog. Így, aki a Momentumra szavaz, az is Gyurcsányt kapja – jelentettet ki. Teoretikus felvetésként Kiszelly megjegyezte: izgalmas helyzet akkor állhatna elő, ha a Momentum valóban Gyurcsány nélküli alternatívaként nem venne részt az előválasztásban. Ez viszont csak a 2026-os választáson lenne nekik kifizetődő, ha előtte Dobrev Klára elbukna, a DK pedig idővel meg­gyengülne

– mutatott rá. Kiszelly Zoltán szerint egyébként azzal, hogy az EP után immár önkormányzati mandátumokat is szereztek, a Momentum politikusai bizonyíthatják rátermettségüket, ami fél, de legkésőbb egy év múlva már számonkérhető lesz.

– Jobban csinálni, mint 2010 előtt elsősorban az MSZP csinálta, és jobban csinálni, mint 2010 után a Fidesz csinálta

– írta le a Momentum önkormányzati politikusai előtt álló feladatot a politológus. Szerinte, ha ez nem sikerül nekik, ráadásul még korrupciós ügyekbe is keverednek, azzal hitelteleníthetik, végül pedig tönkretehetik az önmagukról alkotott alternatíva képét.

Ez az új SZDSZ

– Rövid idő alatt megmutatta az igazi arcát a Momentum, és nagyon ismerős ez az arc. Ez az új SZDSZ, durva külföldi befolyással, és nyíltan nemzetellenes politikával – fogalmazott a Fidesz-frakció szóvivője. Halász János kijelentette, szégyen és gyalázat, amit a Momentum a magyar nemzet ellen művel, hiszen Erdélyben nem a magyar, hanem a román pártoknak, Felvidéken pedig szintén nem a magyar, hanem a szlovák pártoknak kampányolt. A Momentum Brüsszelben is a magyar érdekeket támadja, az Európai Parlamentben a legvadabb bevándorláspárti szélsőliberálisok közé tartozik – tette hozzá. – Még a NATO-nak és az amerikai kongresszusnak is leveleket írogatnak Magyarország ellen. Az sem titok, hogy Soros pénze van mögöttük, és a vezetésük is tele van a Soros-hálózatban kinevelt emberekkel – fogalmazott Halász János.

magyarnemzet.hu


 

h i r d e t é s