h i r d e t é s

Visszasettenkedik a tél, mínuszok és hazavás is várhatnak ránk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Visszasettenkedik a tél, mínuszok és hazavás is várhatnak ránk

2020. március 23. - 06:14

Hétfőn délelőtt változóan felhős lesz az ég, hózáporok alakulhatnak ki. - írja az idojaras.hu.

Szajkó (Garrulus Glandarius) a hóesésben. Illusztráció: MTI Fotó: Kovács Attila

Délután a változó mennyiségű felhőzet mellett országszerte hózáporokra, hószállingózásra készülhetünk. Az északkeleti szél viharos lesz. A hőmérséklet csúcsértéke -1, 5 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Hétfőn frontmentes marad az idő. A hideg levegő beáramlása tovább folytatódik és havazni is fog! - írja a meteoklinika.hu.

Hétfőn is folytatódik a frontmentes idő, időjárási-front nem érkezik. Észak felől folyamatosan áramlik be a sarkvidéki levegő hazánk fölé. A felhőzet az éjszaka folyamán felszakadozik így még inkább lehűl a levegő a hajnali órákra. A minimum-hőmérséklet értékei ezen a napon -8 és -2 fok között alakulnak, egyes szélvédett és fagyzugos völgyekben akár -10 fokig hűlhet a levegő. Az ízületesek intenzív panaszokkal ébredhetnek és ezek a tünetek napközben is tartósan fennállhatnak. A panaszokra megoldást jelenthet, ha egy reggeli tornával kezdi a napot, de ügyeljen arra, hogy ne erőltesse meg fájó végtagjait.

A légmozgás nagy területen viharossá fokozódik, egyes tájakon erősen viharos széllökések is előfordulhatnak. A viharos szél erős fejfájást, ingerlékenységet és nyugtalanságot okoz, a tünetek mérséklése érdekében pihenjen többet és figyeljen a folyamatos folyadék utánpótlásra.

A hideg mellé csapadék is érkezik, országszerte számítani kell HAVAZÁSRA, HÓZÁPOROKRA. A változékony időben a vérnyomásproblémákkal élők tünetei szintén felerősödhetnek.

Tartós panaszok esetén nem érdemes átmeneti megoldásokkal próbálkozni. Ilyenkor erősen javasolt részt venni egy meteogyógyászati kivizsgáláson!

Ha allergiás valamelyik korai növény pollenjére, akkor a kellemetlen tünetek fokozódására számíthat. Nagyobb mennyiségben jelenleg az éger és a tiszafafélék virágpora található meg a levegőben, de többfelé már a kőris is okozhat enyhébb tüneteket. Orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést tapasztalhat, a panaszok a délutáni órákban jelentkezhetnek legerősebben. Továbbra is kerülje a tejtermékek fogyasztását, illetve ne sportoljon a szabadban a kritikus időszakban.

A sok napsütés hatására továbbra is jó hangulatban telhet a napja, a kevésbé szeles tájakon pedig jelentősen javul a komfortérzete is.

A közlekedés során a napsütés lehet zavaró, vakító. Fokozott óvatosság javasolt, az egyre több biciklisre, motorosra is figyeljen oda jobban!

Vezető tünetek a mai napon: fáradtság, fejfájás.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.