h i r d e t é s

Visszaveti Irán atomprogramját az urándúsító telepen történt robbanás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Visszaveti Irán atomprogramját az urándúsító telepen történt robbanás

2020. július 07. - 06:34

 

Az első hírek szerint egy félkész épültet rongált meg a tűz, azóta kiderült, hogy ez nem igaz.

Forrás: worldnews24daily.com

Mégiscsak komoly károkat okozott a natanzi atomlétesítményből pár napja jelentett "incindens" - közölték az iráni hatóságok, miután Natanz kormányzója első körben úgy nyilatkozott, hogy a tűz mindössze egy félkész épületet rongált meg a komplexumban, az ott folyó tevékenység szempontjából lényegi területet nem érintett.

Az iráni atomenergia szektort felügyelő szervezet szóvivője viszont úgy fogalmazott vasárnap, hogy bár a tűzeset emberáldozatot nem követelt, az anyagi kár jelentős. Behrouz Kamalvandi közölte, hogy az urándúsítás zavartalan, de a fejlesztést hátráltatja az incidens: fontos eszközök és mérőberendezések semmisültek meg.

Ez az atomlétesítmény - Teherántól körülbelül 250 kilométerre délre - Irán legnagyobb urándúsító központja, ahol jelentős kutatások folynak.

A július 2-án jelentett natanzi tűz csak egy volt az elmúlt hetek hasonló incidensei közül Iránban. Korábban, még júniusban nagy erejű robbanásról adott hírt a helyi sajtó Teherán pereméről, egy katonai létesítményből. Múlt szombaton, tehát a natanzi tűzeset után pedig az ahvazi Zargan atomerőműben robbant fel valami, és még ugyanaznap klórgáz-szivárgás miatt lettek rosszul sokan egy petrolkémiai üzemben Irán délkeleti részén. (CNN) / Euronews


 

h i r d e t é s