h i r d e t é s

Vitorlással fogtak tengeralattjárót

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Vitorlással fogtak tengeralattjárót

2021. október 27. - 07:16

Kevés alkalommal fordul elő manapság a világon, hogy egy ősi technika, technológia győzedelmeskedik napjaink fejlesztései felett.

Forrás: Sail Training International

Pedig nemrégiben ez történt Ecuadorban. Egy háromárbócos régi hajóval az ecuadori haditengerészet új tagjai gyakorlatoztak éppen, amikor észleltek egy furcsa tárgyat a vízben. Egy házi készítésű szállító-tengeralattjáróról volt szó, amelyet drogcsempészek készítettek még Kolumbiában, hogy ezzel szállítsanak drogszállítmányokat az ország partjaitól északra Ecuador mellett.Forrás: wikipedia.com

A Guayas névre hallgató hajó nemzetközi vizeken hajózott éppen és az új kadétokat tanította be az alapvető hajózási tudnivalókra, amikor észlelték a házi készítésű tengeralattjárót. A közelébe kerültek és felszólították a személyzetét a megadásra, ami meg is történt. Végül három ecuadori és egy kolumbiai csempészt letartóztattak. Arról nem esett szó, hogy mennyi drogot foglaltak le a három külső motor által hajtott gépezetről. A Guayas egyébként egy igazi remekmű, több mint 1300 négyzetméter vitorla hajtja.

Forrás: cnn.com

Közel 80 méter hosszú és egyidőben 80 kadét és 36 fős állandó személyzet tartózkodhat rajta. Már elég régóta használják kiképzésre az ecuadori hadseregben. Még a 18. és a 19. században használták leginkább ezeket a vitorlás hadihajókat a kereskedelmi hajók védelme érdekében. Azonban a gőzhajók megjelenése a többségüket halálra ítélte, viszont több országban, így Ecuadorban is megtartottak néhányat, hogy így képezzenek még jobb tengerészeket. Sőt, van egy ilyen hajó a képzési folyamatban még az Egyesült Államokban is.

A fő oka ennek az, hogy így lehet a legkönnyebben megtanulni a szél, a hullámok és az áramlatok felismerését és egy hajó irányítását. A most elfogott házi készítésű tengeralattjáró is műremek a maga módján, hiszen legnagyobb része a víz alatt található és megfelelő levegőellátást biztosító rendszereket is építettek bele. Még az 1990-es években jelent meg az első ilyen a kolumbiai drogkartelleknél, ahogy az Egyesült Államok növelte tengeri jelenlétét a szállítási útvonalak környékén a Karib-tengeren. (napmintnap.com)