h i r d e t é s

Völner Pál Schadl Györgyhöz küldte fiát, hogy segítsen neki sportkocsit venni

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam
a- a+

Völner Pál Schadl Györgyhöz küldte fiát, hogy segítsen neki sportkocsit venni

2023. február 10. - 06:37

A végrehajtói kar elnökének annyira fontos volt, hogy a fideszes politikus fia elégedett legyen, hogy fizetni is hajlandó volt az autókereskedő jutalékát Völnerék helyett.

BMW 6 GT - a kép illusztráció! - Forrás: wikipedia/M 93

Bár az nem derült ki, hogy Schadl György közbenjárásával sikerült-e megvennie Völner Pál akkor 25 éves fiának a vágyott sportautót, de az bizonyos, hogy az ügyészség többek közt egy piros Porschét is lefoglalt a volt államtitkár fiánál.

Völner Pál és Schadl György bizalmi, baráti viszonyban volt egymással, olyannyira, hogy a fideszes politikus ügyes bajos dolgaival is a végrehajtói kar elnökéhez fordult segítségért. Lehallgatott telefonbeszélgetéseikből például kiderül, hogy a vád alá helyezett volt államtitkár a végrehajtói kar elnökéhez irányította a fiát, hogy az segítsen neki sportautót vásárolni.

A 24.hu által megismert nyomozati anyagok szerint Völner fia 2021 szeptemberében azzal kereste meg Schadlt, hogy legfeljebb 15-17 millió forintért szeretne autót venni. Mint mondta, az apja bátorította, hogy „mindenképpen keresse meg Schadlt autótémában”. A politikus akkor 25 éves fia elmondta Schadlnak, hogy elsősorban egy BMW 6-os GT iránt érdeklődik, de mindenképp olyan autót szeretne, „ami azért halad”.

Néhány nap múlva Schadl egy feltehetően autókereskedelemmel foglalkozó ismerősét hívta, hogy segítsen Völner fiának autót vásárolni. A lehallgatott beszélgetés során a végrehajtói kar elnöke úgy fogalmazott: „említettem neked, hogy a Völner fia akarna valami autót venni, és azzal megy a brékelés. 6-os GT-t nézett, hároméveset.” Egyben megkérte rá az ismerőst, hogy vegye fel a kapcsolatot az államtitkár fiával.

Schadlnak annyira fontos volt az ügy, hogy fizetni is hajlandó volt Völnerék helyett, csak a politikus fia kapjon meg minden kedvezményt. A végrehajtói kar elnöke a rögzített felvételen azt mondta ismerősének:

Én inkább a te ügyintézésedet fedezem, csak kapja meg a maximális kedvezményt. Azt most nem tudom elmagyarázni, hogy az ügyintézőnek egy három kilót vissza kell dobni, mert az hülyén veszi ki magát. Azt rendezem én értelemszerűen.

Egyebekben jelezte, hogy Völner fia normális, tisztelettudó fiú, „nem az átlag 25 éves hülyegyerek”.

Az a nyomozati anyagokból nem derült ki, hogy végül megvalósult-e az autóvásárlás.

Ugyanakkor , a fideszes politikus fiától a hatóságok egy 320 lóerős, tűzpiros Porsche Cayman S sportautót foglaltak le az apját érintő nyomozás során, valamint egy szintén piros, négykerék-meghajtású Mini Cooper Countryman All4-t. Ezeket a gépjármű-nyilvántartás adatai szerint feltehetően korábban vásárolta Völner fia, minthogy beszélt volna Schadl Györggyel.

Schadl György és a felesége nem voltak nagy véleménnyel a bírókról, és ennek egymás közt keresetlen szavakkal adtak hangot.

Völner Pál más bizalmas ügyekben is kérte Schadl segítségét, kiderült például, hogy influenza elleni védőoltáshoz is a végrehajtói kar elnökének segítségét kérte. Az államtitkár 2021-ben a csak 3 év alatti gyerekeknek vagy szervátültetteknek járó négykomponensű vakcinát akarta, ráadásul tíz adagot. A felvételek szerint néhány napon belül be is oltották, amit megköszönt Schadlnak.

Továbbá, amint megírtuk, a fideszes politikus a végrehajtói kar elnökétől próbált terhelő adatokat szerezni a Jobbik képviselőjéről, hogy felhasználja azokat a választási kampányban. A nyomozati anyagok alapján Völner azzal igyekezett volna besározni a kilakoltatások ellen kiálló politikai riválisát, Nunkovics Tibort, hogy jogosult volt ingatlanárverésen részt venni, így kilakoltatásban közreműködni. Csakhogy a Jobbik esztergomi képviselőjelöltje nem vett részt árverésen, Völner Pált pedig nem indították a 2022-es parlamenti választáson.

A Völner Pált és Schadl Györgyöt érintő büntetőügyet várhatóan februárban kezdi tárgyalni a bíróság. Az ügyészség Schadlra tíz, Völnerre nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. (24.hu)

 

Schadl: Ne álljon már bele egy szájbabaszott kis járásbírósági fikabíró most már tényleg, hát az agyamat eldobom

„Ne álljon már bele egy szájbabaszott kis járásbírósági fikabíró most már tényleg, hát az agyamat eldobom. (...) Hát a jó kurva anyjába elküldeném ezzel a baromságával”– mondja Schadl György, a végrehajtói kar korrupció miatt letartóztatott elnöke a feleségének a 444 birtokába jutott hangfelvételen a bíróról, akit ki akart rúgatni.

2022 januárjában a 444 írta meg, hogy Schadl György ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, és úgy érezte, ebben egy bíró akadályozza. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) dolgozó bíró ugyanis kiadott egy állásfoglalást, miszerint egy már felfüggesztett végrehajtó praxisát sem lehet csak úgy átvenni. Schadl papíron azt kifogásolta, hogy a dokumentum eljutott az érintett végrehajtóhoz is, aki így sikeresen védekezett Schadl nyomulásával szemben.

Schadl dühében megkereste az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökét, Senyei Györgyöt, aki személyes találkozót szervezett neki a Fővárosi Törvényszék (FT) elnökével, Tatár-Kis Péterrel (a PKKB a FT alá tartozik). Tatár-Kis a napvilágra került nyomozati iratok szerint azt mondta Schadlnek, hogy nem tudja kirúgni a bírót, de el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén.

Schadl György és a felesége között az alábbi beszélgetés zajlott le, miután látták a bíró állásfoglalását:

 • Schadl György: Jó, mert én meg lehet, hogy akkor írok a Senyei úrnak egy hivatalos levelet.
 • Schadl-Baranyai Helga: Kellene is. Mindenféleképpen.
 • Sch.: Hogy mióta lehet állásfoglalást kiállítani.
 • Sch.-B.: De ezt hivatalosan is meg kell írni, Gyuri. (...) Mi megcsináljuk, és akkor megnézed.
 • Sch.: Írjátok meg légyszíves, jó? És a Sanyinak címezzük ezt a dolgot, de a tájékoztatás kérése, hogy szíveskedjen minket tájékoztatni, hogy mióta rendelkeznek a PKKB-s beosztott bírók olyan jogkörrel, hogy állásfoglalást állítsanak ki. Olyan ügyben, ami...
 • Sch.-B. : Nem az ő hatása.

(...)

 • Sch.: Azért ne álljon már bele egy szájbabaszott kis járásbírósági fikabíró most már tényleg, hát az agyamat eldobom.
 • Sch.-B.: Csoportvezető, csoportvezető, kérlek.
 • Sch.: A jó kurva anyjába elküldeném ezzel a baromságával.

Schadl személyiségről árulkodó az is, ahogy Völner Pállal az Országos Bírói Tanácsban (OBT) ülő bírókon gúnyolódott egy másik hangfelvételen, ami a Telex birtokába jutott.

 • Völner: Borzasztó tehát, az ember megdöbben, hogy ezek az emberek döntenek, tudod!? Ezek büntetőbírók, és nem tudnak megfogalmazni egy határozatot. (…) Amit egyébként azért nem tudnak megfogalmazni, mert hogyha ilyen ülés van, akkor elvileg ugye van egy előterjesztés, és lenne mögötte ugye, ahogy a testületeknél szokás, kettő vagy három határozati javaslatforma.”
 • Schadl: „És akkor abból ők mazsolázhatnak.”
 • Völner: „És akkor nem a határozatot kell megfogalmaznod, hanem hogyha akarod, akkor módosítod a határozati javaslatot, de nem kell a konyhaajtóból elindulni az egésszel. Olyan szinten, és akkor mindenki ilyen nagyon okos, tudod, mert mindegyik ugye különbíró, és akkor mindegyik »még ez legyen benne, azt hagyjuk ki«. De ilyen piszlicsáré ügyekkel, mondom, hogy a sofőrjét használhatja-e mondjuk a bírósági elnök.”
 • Schadl: Ott érzik a saját fontosságukat legalább.

Ezután megállapodtak abban, hogy miután Schadl másnap úgyis meglátogatja Senyei Györgyöt (akinek szintén lenne lehetősége részt venni az OBT-ülésen), beugrik Völnerhez is. Egy másik hangfelvétel kapcsán a 444-nek Senyei azt mondta: „Dr. Schadl Györggyel, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökével 2021. évben néhány alkalommal beszéltem telefonon. E beszélgetéseknek sem jogellenes célja, sem jogellenes tartalma nem volt.”

Schadl Györgynek a bírókról alkotott lekicsinylő véleménye különösen annak fényében érdekes, hogy miként megírtuk, a vizsgák lezsírozásával alkalmatlan figurákat is végrehajtói kinevezéshez juttattak, aztán cserébe elvették a későbbi jövedelmük egy jelentős részét. (444.hu)