h i r d e t é s

Volt fideszesek sorra jövendölik az orbáni politika bukását

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Volt fideszesek sorra jövendölik az orbáni politika bukását

2018. augusztus 18. - 11:05

 

Mint oly sokan a magát rendszerváltónak, antikommunistának, előbb liberálisnak, majd polgárinak, nemzetinek, kereszténydemokratának és ki tudja még minek valló párt egykori tagjai közül egyre többen vallják meg aggodalmaikat az egykor talán szimpatikusabb nézeteket valló Fidesszel kapcsolatban.

Forrás: ETF Trends

Meg is van erre minden okuk, hiszen a párt, amely egykor fiatalos, lendülettel vette próbálta meggyőzni választóit, mára lényegében egy punnyadó, Orbán Viktor személye körül keringő, haldokló organizmussá aszódott.

Pálinkás József útját másfél hónappal ezelőtt adták ki, aki addig a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Az innovációs hivatal éléről menesztett Pálinkás József szerint a politikai hatalmat gyakorlók körül kialakult egy olyan réteg, amely azt hiszi, hogy beleszólhat a közügyekbe. /hvg/

Mindamellett, hogy Pálinkás is csak akkor merte kinyitni a száját, amikor kiesett jól fizető pozíciójából, szavainak mégis súlya van, mert e vallomásával lényegében elismerte mindazt, amit eddig csak alapos gyanú szintjén sejthettünk.

Az egykori államtitkár és miniszter úgy látja: a társadalom a politikai erők hathatós közreműködésével a kilencvenes évek óta elfordult az értékektől, a mai Magyarországon kizárólag az anyagiak dominálnak.

„Pozitív nemzeti minimum nincs, a társadalom végzetesen szétszakadt. A teljesítményeken alapuló világ ideájától egyre távolabb kerülünk.”

– véli Pálinkás. A tudós szerint azokat, akik fel merik vállalni véleményüket, sokszor szégyenpadra ülteti a hatalom.

Mivel ezek a kijelentések némileg rejtelmesnek hatnak, az érthetőség kedvéért lefordítjuk:

Az egy dolog, hogy a kormány kegyeltjeire szabja torz és obszcén törvényeit, de ezzel nem csupán a Mászáros Lőrinceknek és Tiborcz Istvánoknak kedvez, a központosításnak hála – amely átláthatatlan volta okán a korrupció melegágya – egyúttal más, riasztóbb elemek számára is lehetőséget teremt. Olyanok számára, akik bizonyos befolyást gyakorolhatnak a törvényhozásra.

Ezzel pedig épp csak a nép érdekei szorulnak ki a törvénykezésekből, miközben az országot a szó legszorosabb értelmében kifosztják.

Hogy ezek ismeretében még lehet mérhető támogatottsága a Fidesznek, azt legjobban az elismert közgazdász, Kopátsy Sándor a következőképpen indokolja meg:

„Csak a szegény és elmaradott embereket lehet lelkesíteni.”

És Ismerve hazánk geopolitikai helyzetét, elmaradottságunk immár nem 50, hanem 500 évre tehető.

Csakhogy a fenntarthatóság egy ilyen környezetben szóba sem jöhet. És ahogy arra Pálinkás felhívja a figyelmet

Pálinkás ugyanakkor hangsúlyozta: ez az irány hosszabb távon biztos, hogy nem járható út, a kérdés csak az, hogy ez a fajta politika mikor mond csődöt. A populizmus és az ösztönökre ható politika ugyanis csak addig hatásos, amíg nem jön például egy olyan gazdasági válság, amit már a választók is megéreznek – akkor ugyanis meglepően gyorsan elfordulnak bárkitől.

Hozzátette: az országban zajló folyamatok gátolják a szellemi és anyagi polgárosodást, mivel a politikában és a gazdasági életben is szinte teljesen megszűnt a verseny, így az „örök nyertesek” ellustulnak és arrogánssá válnak.

Hogy Pálinkás arról megfeledkezik, hogy az arrogancia mindig is jelen volt a Fidesz és háza táján, tekintsünk egyfajta mentegetőzésnek.

Az egyetlen kérdés, hogy lesz-e alkalmas politikai csoport, amelyik ezt a hullámot a rendszerváltó Fideszhez hasonlóan, ellenben a demokrácia játszmájában korrektül tudja meglovagolni?


 

h i r d e t é s