h i r d e t é s

Vona Gábor a partvonalról véleményezte a Jobbik "szétszalámizását"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Vona Gábor a partvonalról véleményezte a Jobbik "szétszalámizását"

2020. június 04. - 06:58

 

Vona szerint külső és belső folyamatok gerjesztették a történeteket.

Vona Gábor, aki 12 évig vezette a pártot, azt mondta: nem esik jól látnia mindazt, ami a Jobbikban zajlik. Legutóbb Mirkóczki Ádám hagyta ott a Jobbikot.

A 2018-as választásokat követően a Jobbik 26 főt küldhetett az Országgyűlésbe, így ők lettek a legnagyobb ellenzéki frakció. Vona Gábor pártelnök mégis lemondott, és a Jobbikból is kilépett.

Az új elnök, Sneider Tamás a szoros verseny után kizárta a pártból Toroczkai Lászlót, Dúró Dórát és Volner Jánost is, és többen önként távoztak.

Idén januárban ismét tisztújító kongresszust tartottak, Jakab Péter lett a párt új elnöke. Azóta, ismét többen elhagyták el a Jobbik frakciót: a múlt héten Sneider Tamás, Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea távoztak. Sneider úgy fogalmazott, hogy véleményterror és a megfélemlítés van a pártban.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint azonban nem az a fontos, hogy kik mennek, hanem hogy kik maradnak. Mint mondta, nem a képviselő a fontos, hanem a választó, a választók pedig továbbra is számíthatnak a Jobbikra.

Kedden Mirkóczki Ádám korábbi szóvivő lépett ki a pártból. Ő azt mondta, nincs összefüggés a kilépéshullám, és az ő döntése között. „Ez egyáltalán nem volt sem váratlan, sem meglepő” – fogalmazott. Ezt azzal magyarázta, hogy ő 2019 óta semmilyen tisztséget nem viselt már a pártban, mindenről lemondott, hogy kizárólag Egerre koncentrálhasson.

"A Jobbik alapítója, és korábbi elnöke Vona Gábor úgy fogalmazott Híradónknak: nem esik jól a párt szétesését látni." – fogalmazott. A probléma gyökerével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az ilyen és ehhez hasonló konfliktusokban mindenki hajlamos a saját érvrendszerét „felturbózni”. „A politikában pedig, a pártpolitikai részen azt látom, hogy értelmetlen dolgokon folyik az éles vita” – tette hozzá.

Azok az emberek, akik most egymásnak ugrottak, és akik között ennyire elmérgesedett a viszony, nekem mind munkatársaim voltak… Rossz ezt látnom.

Török Gábor politikai elemző az Egyenes Beszédben azt mondta: semmilyen esélye nem lesz az ellenzéknek 2022-ben, ha így folytatja a politizálást. „Kevesebb, mint két év van hátra, és a Jobbik mint az egyik jelentős, ellenzéki párt azzal van elfoglalva, hogy szétszalámizza saját magát” – fogalmazott.

A kialakult helyzetről Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt mondta: külső és belső folyamatok gerjesztették a történteket. A kilépők pedig méltatlanul vádolták a mostani vezetőket. A politikus szerint nincs értelme mélyrepülésről beszélni egy olyan párt esetében, amelynek továbbra is van jövőképe és programja. Az alelnök szerint éppen a 2018-as választok előtt volt egy komoly válság a Jobbikban, a választásokon mégis történelmi eredményeket értek el. (atv.hu)

 

Nem hivatalos és szigorúan pletyka

Lapunk sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudja az alábbiakat.

"Olyan pletykákat is hallani, hogy Vona Gábor pénzt kapott vagy kaphatott azért, hogy szétverje a pártot. Hogy kitül kaphatta a pénzt? A Fidesz legmagasabb köreiből. A másik dolog pedig az a pletyka, hogy Vona lemondásával és kilépésvel végleg szellemi utánpótlás nélkül maradt a Jobbikban a "nemzeti" mag és sokaknak a párton belül nem tetszett a jelenlegi pártelnök, Jakab Péter származása. Ők hol nagyobb, hol kisebb médiafigyelem mellett távoztak a pártból."


 

h i r d e t é s