h i r d e t é s

Washington biztonsági okokra hivatkozva a parti őrség hajóit telepíti a Csendes-óceán nyugati vidékére

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Washington biztonsági okokra hivatkozva a parti őrség hajóit telepíti a Csendes-óceán nyugati vidékére

2020. október 24. - 06:40

 

Washington a parti őrség hajóit telepíti a Csendes-óceán nyugati vidékére - jelentette be pénteken Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, aki a döntést biztonságpolitikai okokkal magyarázta.

Forrás: Newsontheflipside.com

Közleményében O'Brien azt állította, hogy Kína törvényellenesen zaklat hajókat és jogtalanul folytat halászatot a térségben.

A nemzetbiztonsági tanácsadó bejelentette azt is: Washington fontolóra veszi, hogy a következő pénzügyi évben a parti őrség gyorsreagálású hajóit telepítse a dél-csendes-óceáni térségben fekvő Amerikai Szamoára. Amerikai Szamoa az Egyesült Államok külbirtoka.


Forrás: Fmtnews, China

A közlemény az Egyesült Államokat csendes-óceáni hatalomként írta le és hangsúlyozta, hogy Kína "törvényellenesen, be nem jelentve és szabálytalanul folytat halászatot és közben zaklatja a más országok kizárólagos gazdasági övezeteiben tevékenykedő hajókat". Az amerikai álláspont szerint Peking ezzel nemcsak az Egyesült Államok, hanem más csendes-óceáni országok szuverenitását is megsérti s egyben fenyegetést jelent a térség stabilitására is.

Robert O'Brien kulcsfontosságúnak nevezte, hogy az Egyesült Államok "kiegyensúlyozza ezt a destabilizáló és ártalmas tevékenységet".

A közlemény mindazonáltal arra nem tért ki, hogy az amerikai hajók bázisa hol lesz, és pontosan hány hajót is vezényelnek oda. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s