h i r d e t é s

Washingtonban az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek a magyarok

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Washingtonban az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek a magyarok

2018. március 11. - 06:52

 

A magyar nagykövetségen tartott ünnepségen Szabó László nagykövet beszédben felidézte a 170 évvel ezelőtt a Habsburg-uralom ellen lázadó márciusi ifjak alakját. 

Korábbi felvétel - Forrás: Hungarian House

Elmondta, nem csupán 1848 óta, hanem "már ezer éve vallják a magyarok, hogy többet, jobbat, szabadabbat szeretnénk". Hozzátette: a magyarokban csodálatos a nemzeti érzés, őrzik a kultúrájukat és a nyelvüket, s "külön köszönetet érdemel, hogy ezt az Egyesült Államokban, a magyar diaszpórában is ápolják".
"Isten áldásával szeretném mondani, hogy éljen a magyar szabadság, éljen a haza!" - zárta beszédét Szabó László.
Az ünnepségen a washingtoni Báthory József cserkészcsapat adott műsort, amely a vendégekkel együtt énekelt Kossuth-dalokkal zárult.
A következő napokban az Egyesült Államok magyar közösségeiben sok helyütt megemlékeznek az 1948-49-es forradalomról és szabadságharcról. Hétfőn New Yorkban a magyar főkonzulátuson lesz megemlékezés, amelyen az ünnepi beszédet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tartja, majd állami kitüntetéseket adnak át.
Március 15-én a manhattani Szent Péter templomban Kodály-orgonakoncertet tartanak, március 16-án az Első Presbiteriánus templomban felavatják Kossuth Zsuzsanna emléktábláját, 17-én pedig megkoszorúzzák a Kossuth-szobrot. (MTI)


 

h i r d e t é s