h i r d e t é s

50,7 fok: Megdőlt az Ausztrál melegrekord

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

50,7 fok: Megdőlt az Ausztrál melegrekord

2022. január 13. - 13:53

Tavaly decemberben bozóttüzek pusztították a régiót, most pedig elviselhetetlen a hőség.

A kép illusztráció! - Forrás: Unsplash/Jorge Brito

A nyugat-ausztráliai Onslow-ban mérték a valaha volt legmagasabb hőmérsékletet Ausztráliában, miután helyi idő szerint csütörtök 14 óra 26 perckor 50,7 Celcius-fokot volt a városban, ami megegyezik az 1962-ben Dél-Ausztráliában felállított rekorddal – írja a BBC.

A rekordot az ausztrál Meteorológiai Hivatal is megerősítette. A tengerparti városban és környékén akár újabb melegrekordok is megdőlhetnek, ugyanis pénteken enyhén emelkedni fog a hőmérséklet, de az azt követő napokban lehűlés várható.

Csütörtökön a hőhullám sújtotta térség másik két városában, Mardie-ban és Roebourne-ben is 50 fok feletti hőmérsékletről számoltak be, pedig helyi lapok szerint az évnek ebben a szakaszában 36,5 C fokos az átlaghőmérséklet a régióban.

Luke Huntington, a Meteorológiai Hivatal munkatársa elmondta, hogy a térségben felgyülemlett forró levegő a zivatarok hiánya miatt alakult ki. Azt tanácsolta, hogy az emberek fokozottan ügyeljenek arra, hogy lehetőleg légkondicionált belső terekben tartózkodjanak, de ha mégis ki kell menniük, akkor árnyékban keressenek menedéket, és fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre.

Egy helyi lakos elárulta az ABC-nek, hogy akkora a hőség, hogy az irodájában egyszerűen leállt az légkondicionáló.

A rekordhőség néhány nappal azután érte el Ausztráliát, hogy az EU műholdrendszere megerősítette, az elmúlt hét év volt a legmelegebb a Földön.

Tavaly nyáron Európában is megdőlt a melegrekord, miután a szicíliai Szirakúzában 48,8 fokot mértek. (24.hu)