h i r d e t é s

A bűn kereskedői - "A feketepiac sötétebb, mint gondolnád..."

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

A bűn kereskedői - "A feketepiac sötétebb, mint gondolnád..."

2023. február 09. - 13:08

A világszerte elismert oknyomozó újságíró, Mariana van Zeller célkeresztjében ezúttal az MDMA, a szervkereskedők, az LSD, a szellemfegyverek, a terroristákat gazdagító lopott kőolaj, a béranyák, a kiberkalózok, az utcai bandák, a kriptocsalók és a harci klubok állnak.

Forrás: Disney+

Mariana van Zeller oknyomozó újságíró 2023 februárjában ismét az alvilág legsötétebb és legveszélyesebb titkait mutatja meg a nézőknek. A BŰN KERESKEDŐI című díjnyertes sorozat 3. évadának epizódjait február 17-től péntek esténként 21.00-kor vetíti a National Geographic. 
 
A Peabody- és duPont-díjas Mariana van Zeller legfontosabb szakmai küldetésének a globális feketekereskedelem belső működésének feltárását és bemutatását tartja. Céljához ezúttal is hű marad: népszerű sorozata legújabb epizódjaiban – a bűnözőkkel és áldozataikkal személyesen találkozva – többek közt olyan illegális árucikkek értékesítési láncait térképezi fel, mint a gyártási szám nélküli szellemfegyverek, az LSD, az MDMA vagy épp a terroristákat gazdagító lopott kőolaj, de emellett a harci klubok, a béranyaság, a kibercsalók és a kriptoszélhámosok világának kulisszái mögé is bepillantást nyújt.

Mariana munkájára az aktuális politikai és gazdasági viszonyok jobban rányomják a bélyegüket, mint valaha – a béranyaság egyik vezető nagyhatalmának számító Ukrajnát ugyanis jelenleg háború sújtja; a kriptovaluták világa kormányzati szabályozás híján egyre átláthatatlanabb, a csalók számára ideális terepet nyújtva; a 3D-nyomtatás pedig új, sose látott dimenziókat nyitott a gyártási szám nélküli – így a hatóságok számára beazonosíthatatlan – szellemfegyverek gyártása és értékesítése előtt. A National Geographic legendás nevét és kapcsolatrendszerét felhasználva Mariana Nigériától Belize-en át Thaiföldig szinte az egész Földet bejárja, a globális feketekereskedelem belső működését a csempészek és a hatóságok szemszögéből is elénk tárva.

„A világgazdaság közel felét a fekete- és szürke piacok uralják. És bár az illegális árnyékgazdaság valamennyiünk életére nagy hatást gyakorol, alig tudunk valamit a sötét mélyrétegekben végbemenő folyamatokról” – mondja Mariana. „A BŰN KERESKEDŐI című sorozatunkkal ezen szeretnénk változtatni. A harmadik évadban terítékre kerülő történetek és problémák ma aktuálisabbak és sürgetőbbek, mint valaha.”

A BŰN KERESKEDŐI öt Emmy-jelölést kapott a hír- és dokumentumműsorok kategóriában, valamint – két egymást követő évben, 2021-ben és 2022-ben – a Critics Choice Real TV Award „Legjobb bűnügyi műsor” díjára is jelölték. A széria készítője, Mariana van Zeller 2021-ben megkapta a Gracie-díjat a ”Legjobb riporter/tudósító” kategóriában.

PREMIER: 2023. FEBRUÁR 17. 21.00 a National Geographic csatornán

Az epizódok tartalmából:

MDMA
Amikor a fia iskolája figyelmeztetést ad ki az MDMA nevű tiltott pszichoaktív szerrel kapcsolatban, Mariana van Zeller izgalmas magánnyomozásba kezd. A hírhedt „szerelemdrog” ellátási láncát feltárva és visszakövetve hamarosan Hollandiában találja magát, ahol, mint kiderül, nem babra megy a játék: a kábítószerkereskedők nemrégiben még egy újságíró meggyilkolásától se riadtak vissza, hogy zavartalanul folytathassák üzelmeiket.

Bemutató február 17-én, pénteken 21.00-kor

Szervkereskedők
A világon minden nap transzplantációra váró emberek százai halnak meg a rendelkezésre álló szervek hiánya miatt. E szomorú tény ismeretében nem csoda, hogy a gazdag országokból egyre több beteg indul útnak a világ szegényebb tájai felé, hogy donorokat találjon – olyan elkeseredett, mélyszegénységben élő embereket, akik akár bizonyos testrészeiktől is hajlandóak megválni az anyagi helyzetük javítása érdekében. A szervkereskedelem ilyen módon mára jövedelmező, 1,5 milliárd dolláros globális üzletággá nőtte ki magát – a megrázó epizódban Mariana van Zeller kinyomozza, hogy hogyan.

Bemutató február 24-én, pénteken 21.00-kor

LSD
Az LSD gyógyító erejében egyre többen hisznek, így a kereslet is folyamatosan is nő iránta. A vitatott megítélésű szer azonban továbbra is tiltólistán van az Egyesült Államokban, így az LSD-t előállító vegyészek – biztonsági okokból – a lehető legnagyobb titokban végzik tevékenységüket. Kik ezek az emberek, és milyen utakon jut el tőlük a pszichedelikus drog a fogyasztókig? Az epizódban Mariana van Zeller veszélyes nyomozásba kezd…

Bemutató március 3-án, pénteken 21.00-kor

Szellemfegyverek
Annak, aki az Egyesült Államokban gyártási szám nélküli – így a hatóságok számára beazonosíthatatlan – fegyverhez szeretne jutni, nincs nehéz dolga: néhány kattintással csak meg kell rendelnie az interneten egy készletet, melyből aztán a használati útmutató segítségével könnyűszerrel összerakhatja pusztító eszközét. Mivel az országban egyre több efféle szellemfegyver van veszélyes kezekben, Mariana szerint eljött az ideje feltérképezni a virágzó föld alatti üzletágat.

Bemutató március 10-én, pénteken 21.00-kor

Terrorista olaj
A Közel-Keleten felszínre hozott szénhidrogének egy része nem békés célokat szolgál, a kőolaj egy részét ugyanis bűnözői csoportok ellopják és országhatárokon átcsempészve terroristák kezébe juttatják. A fekete arany így az Egyesült Államok legádázabb ellenségeit erősíti és gazdagítja – de pontosan hogyan? Az izgalmas epizódban Mariana van Zeller több ezer kilométeres veszélyes nyomozóútra indul Afrikától Ázsiáig.
Bemutató március 17-én, pénteken 21.00-kor

Béranyák
A béranyaság egy jövedelmező, világszerte sok százmillió dollárt megmozgató üzletág, melynek egyik legfontosabb szereplője sokáig Ukrajna volt – a háború kitörésével azonban az ország szerepe jelentősen csökkent, és más régiók töltötték be a keletkezett űrt. Hogyan működik az alvilág e szélsőségesen megosztó, erkölcsi kérdések egész sorát felvető szegmense? Az epizódban Mariana van Zeller felkutatja, hogy mi történik, ha egy tehetős pár babát szeretne – pénzért, a globális feketepiacról.

Bemutató március 24-én, pénteken 21.00-kor

Kiberkalózok
A digitalizáció terjedésével a személyes adataink egyre nagyobb értékkel bírnak, lassan már az aranynál, a fegyvereknél és a drogoknál is keresettebbek a feketepiacon. Jelszavaink, PIN-kódjaink és hitelkártya-adataink segítségével a kiberbűnözők a legféltettebb titkainkhoz is képesek hozzájutni, és ezekkel – kifinomult, szövevényes hálózataikon keresztül – gátlástalanul vissza is élnek. Az epizódban Marina van Zeller a lehetetlenre vállalkozik: felkutatni és szóra bírni egy virtuális világ nagyon is evilági csalóit és szélhámosait.

Bemutató március 31-én, pénteken 21.00-kor

Utcai bandák
Los Angelesben riasztóan, évtizedek óta nem tapasztalt mértékben megnőtt az erőszakos bűncselekmények száma. Mi áll az aggasztó jelenség mögött? Izgalmas nyomozása során Mariana van Zeller két hírhedt utcai bandát is felkeres a város egyik legveszélyesebb negyedében – hogy azután, a probléma gyökereit visszakövetve, továbbutazzon a közép-amerikai Belize-be.

Bemutató április 7-én, pénteken 21.00-kor

Kriptocsalók
A kriptovaluták egyre szélesebb körben hódítanak, világszerte számolatlanul „gyártva” a milliárdosokat. E gyorsan fejlődő üzletággal azonban van egy probléma: kormányzati ellenőrzés híján mágnesként vonzza a csalókat, akik, ahogy Mariana van Zellernek bevallják, olykor néhány hét alatt milliós vagyonokat képesek összehordani. De pontosan hogyan? Nyomozd ki a Nat Geo díjnyertes oknyomozó újságírójával!

Bemutató április 14-én, pénteken 21.00-kor

Harci klubok
A pusztakezes bokszot űző fiatalok – és a számukra otthont adó kétes hátterű klubok – száma gyorsan nő az Egyesült Államokban. Vajon mi áll e brutális, nem ritkán súlyos sérüléseket okozó harcmodor növekvő népszerűsége mögött? A kérdésre hiteles választ keresve Mariana van Zeller a pusztakezes boksz véráztatta Mekkájába, Thaiföldre látogat.

Bemutató április 21-én, pénteken 21.00-kor

A BŰN KERESKEDŐI c. sorozatot a National Geographic megbízásából a Muck Media készítette. Executive producerek: Mariana van Zeller, Darren Foster és Jeff Plunkett (Muck Media), valamint Bengt Anderson és Sean D. Johnson (National Geographic).