h i r d e t é s

A dobozos üdítőkön több baktérium lehet, mint egy nyilvános WC ülőkéjén

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A dobozos üdítőkön több baktérium lehet, mint egy nyilvános WC ülőkéjén

2022. augusztus 29. - 06:51

Megnézték mennyi baktérium és gomba lehet az üdítősdobozokon: az eredmény eléggé sokkoló, bár valamit segít, ha legalább a pólónkkal letöröljük a dobozt, mielőtt iszunk belőle. A szakértők szerint akár komoly betegséget okozó kórokozók is megtelepedhetnek az alumínium dobozokon.

A kép illusztráció! - Forrás: 24.hu/Neményi Márton

Az aludobozos üdítők, sörök, energiaitalok elsősorban azért népszerűek a gyártók körében, mert sokkal könnyebb őket szállítani, mint az üvegeseket, és mivel össze lehet préselni az üres dobozokat, a keletkezett hulladékot is könnyebb kezelni. Ám a másik oldalról a hátrányok közé lehet sorolni, hogy kupak híjján közvetlenül érintkezik a környezettel az a felület is, amelyhez a szánk hozzáér ivás közben.

Egy Plantprotecting néven videózó TikTok-os kíváncsi volt rá, pontosan mennyi kórokozóval érintkezünk akkor, amikor egy aludobozból iszunk. Kipróbálta azt is, hogy mi történik akkor, ha ivás előtt a pólónkba töröljük a felületet, vajon kevesebb baktérium és gomba lesz-e rajta.

Nos, az eredmény sokkoló, és egyben undorító: a pólós törlés előttről vett minta táptalajában már egy nap után elszaporodtak a gombák és a baktériumok, a harmadik napra pedig valóságos penész-erdő lett a petricsészében!

Bár kevesen számítottak volna rá, de a pólós törlés valamit javított a helyzeten! Abban a táptalajban nem fejlődtek ki gombák, csupán a baktériumok szaporodtak el. Úgyhogy legalább ennyivel is tisztább dobozt emelnénk a szánkhoz.

@plantprotecting Kísérlet #kiserlet #cocacola #fy #nekedbe #pusztuljonaforyouba #foryou #bacteria eredeti hang - Plantprotecting Rita

Milyen betegségeket hordoznak a dobozok?

Az amerikai Thekitchen korábban kíváncsi volt arra, hogy konkrétan milyen baktériumok és gombák telepedhetnek meg az üdítősobozokon. Mint felidézik, a CBC televítió riporterei pár több aludobozos terméket is laborvizsgálatnak vetett alá, amelyeket különböző helyekről szereztek be - benzinkútról, automatából, gyorsétteremből.

A gyorséttermi üdítő dobozán Staphylococcust találtak: ez a baktérium amely hányással, hasmenéssel és lázzal jelentkező ételmérgezést okozhat. Az automatából vett ital dobozán pseudomonas aeruginosa volt, ami ugyan eléggé gyakori baktériumnak számít, de gyulladásokat, húgyúti fertőzést, de akár vérmérgezést, tüdőgyulladást is okozhat.

A benzinkútról vett üdítő dobozán pedig nem más volt, mint coliform, azaz emberi ürülékből származó baktériumok. Ezt nem kell tovább ragozni.

Utóbbi kapcsán Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egyetem Egészségbiztonsági Központjának fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa arról beszélt, hogy vélhetően valaki nem mosott kezet a mosdóban, és úgy foghatta meg a dobozt. Vagy pedig valamilyen állat hagyhatott ürüléket a dobozon: ez akár a gyárbban, a raktárban és a boltban is előfordulhatott.

Ugyanakkor a szakember hangsúlyozta, hogy a kórokozók nem valószínű, hogy túlélnek a coliformban, ha a dobozt vagy az üveget hidegben tárolják, ahogyan manapság a legtöbb italt.

A legfontosabb, hogy baktériumokkal teli környezetben élünk, és normális, hogy durva dolgokkal érintkezünk

- hangsúlyozta Adalja, aki szerint ha extrán biztosra akarsz menni, öblítsd le a dobozt, mielőtt belekortyolsz, vagy töltsd az italt pohárba. Hozzátette, ha egyébként egészségesek vagyunk, nem szükséges tisztítani vagy fertőtleníteni a dobozokat, hacsak nincs rajtuk látható szennyeződés. (Pénzcentrum)