h i r d e t é s

A fémhulladék feldolgozásának zöld útja

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A fémhulladék feldolgozásának zöld útja

2023. október 03. - 14:27

Az idő múlásával ipari környezetben nem csak világviszonylatban, hanem hazánkban is komoly mértékben keletkezik különféle fémhulladék. Elavult gyárak épületei, bontásra szánt lakóházak, ipari gépek és berendezések melyek működésüket befejezték mind tartalmaznak tömegesen olyan fém elemeket, melyek már soha többet nem fognak használni.

Forrás: pexels.com

Milyen fémekkel találkozhatunk

Rozsdanegyedek megújulásához ipartelepek bontása szükséges. Az elavult gyártási technológiák miatt vannak gyárak, üzemek, amelyek felújítása, modernizálása gazdaságtalan. Sok esetben jobban megéri újakat építeni helyettük.

Ezek a telepek legtöbb esetben fém vagy vasbeton szerkezetű, csarnokok, épületegyüttesek. Lemez borításuk és acél szerkezeti elemei mind értékes feldolgozható fémeket tartalmaznak. Szerkezeti elemeken túl nagy mennyiségben elektromos kábelek, huzalok is kinyerhetők belőlük.

Gépek, berendezések, kazánok, daruszerkezetek mind bontható újrahasznosítható vasat és alumíniumot tartalmaznak.

Nem csak ipari de háztartási környezetben is sokféle fémhulladékkal találkozhatunk. Háztartási kis- és nagygépek, elektronikai cikkek, konzerv és más élelmiszeripari csomagolások használatuk befejeztével mind újrafeldolgozásért kiáltanak.

Milyen módon dolgozhatóak fel fémek?

A számtalan típusú fém tárgyakból kiragadva egy példát megtudhatjuk hogyan történhet az feldolgozás. Az egyik leggyakoribb fémhulladék a kábel. Az elektronikai, ipari-, főld- és légkábelek sokfélék lehetnek. Ami közös bennük, hogy rendszerint kiváló minőségű rezet vagy alumíniumot tartalmaznak és könnyű a feldolgozásuk. Válogatásuk, tisztításuk és darabolásuk szükséges.

Újrahasznosítási technológiák szempontjai

Az, hogy egyes fémeket milyen módszerekkel és milyen gépekkel dolgoznak fel az sok szemponttól függ. Megmaradva példánknál a kábeleket újrahasznosítani osztályozó válogatás nélkül nem is lehet. Szükséges megállapítani, hogy milyen anyagot tartalmaznak. Milyen keresztmetszetű huzalokról van szó, mert más típusú berendezések szükségesen a vékony elektronikai vezetékek és megint mások a begyűjtött vastag földkábelekhez.

Feldolgozás menete

A technológiák eltérhetnek egymástól, de a folyamat alaplépései mindig azonosak. Hulladék kábelek feldolgozása esetén figyelemmel kell lenni arra, hogy vannak e esetleg szerelvények rajtuk, mert azokat is el kell távolítani. Csakúgy, mint a legtöbb esetben rajtuk lévő burkolatot, szigetelést. Ez lehet gumi, műanyag esetleg rézkábeleket árnyékoló alumínium bevonat is. Ezeket átmérőtől és héj vastagságtól függően kábelnyúzó gépekkel, vagy olvasztásos technológiával választják le a huzalokról.

A nyúzás inkább vastagabb kábelek darabolás utáni héjeltávolítási mód. A vékonyabb huzalokat darabolás, darálást követően a tisztítási eljárás során olvasztással szabadítják meg a burkolatutól. Az így leválasztott műanyag és gumi részeket is továbbítani lehet újrahasznosításra. Ezzel újabb lépést teszünk környezetünk megóvása felé és nem utolsó sorban további bevételi lehetőséget biztosítunk. Az így előállított nyers fémet pedig kohászati úton beolvasztják és új formában visszakerül a feldolgozóiparba.

Léteznek törvényi és rendeleti szabályozások – különösen az élelmiszeriparban – amelyek előírnak kötelező tételeket fémek újrahasznosítása tekintetében. Ezek azonban nem véletlenül lettek megalkotva. Az újrafeldolgozással ugyanis csökkenthető a fémek ércekből történő drága és környezetkárosító előállítása.