h i r d e t é s

A hábaorú óta szaporodnak nálunk az orosz cégek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A hábaorú óta szaporodnak nálunk az orosz cégek

2023. május 17. - 10:07

Titkosszolgálati kötődésű vállalat is akad közöttük a Szabad Európa szerint.

A kép illusztráció! - Forrás: Spreadshirt

Idén márciusban 674 teljesen vagy részben orosz tulajdonú gazdasági társaságot tartottak nyilván Magyarországon. Ebből 97 az Ukrajna ellen indított háború után eltelt tizenhárom hónapban jött létre, és ezek között vannak titkosszolgálati vagy politikai kötődésűek is – írja a Szabad Európa.

Az orosz üzleti szféra érdeklődése nem csak Magyarországon nőtt. Attól, hogy uniós tagként barátságosan viselkedik Oroszországgal a magyar állam, nem jön ide több orosz tőke – állapítja meg a cikk. Európán belül Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban nagyobb az oroszok befektetési hajlandósága, az oda vitt pénz is, Európán kívül pedig népszerű Törökország, Izrael és Örményország. 

Akik ide hozzák a pénzüket, vállalkozásukat, jellemzően nem akarnak harcolni, esetleg úgy gondolják, Oroszországban most egy ideig nem érdemes élni, dolgozni, mert a szankciók várhatóan nem csak a háború idejére lesznek érvényben. Többségében olyan emberek jönnek, akik át szeretnének települni az Európai Unióba, és nem akarnak a politikai helyzettel foglalkozni, háborúellenesek. A beilleszkedésüket sok minden megnehezíti, így az is, hogy orosz állampolgárok nehezen tudnak számlát nyitni nálunk.

A háború óta itt alapított orosz cégek harmada kereskedelemmel foglalkozik, de a szankciók megkerülése érdekében is hoztak létre vállalatot, és olyanok is létrejöttek, amelyek titkosszolgálati fedőcégnek látszanak. A Szabad Európa többek közt bemutat egy számítógép-nagykereskedelemmel foglalkozó orosz vállalatot, amely Törökországban is jelen van. A cég informatikai titkosítások fejlesztésében is utazik, erre engedélye van az orosz titkosszolgálattól, és tavaly nagyon jó évet zárt, mert az oroszországi bevétele az előző évinek a kilencszeresére nőtt.

Ami a politikát illeti, idén februártól áprilisig volt aktív egy ingatlanokkal foglalkozó orosz kft., amelynek tulajdonosa Dmitrij Kononenko, aki olyan nagytőkés, hogy közben kommunista: 2011 és 2016 között a kommunista párt országgyűlési képviselője volt Oroszországban. Üzlettársa volt Gennagyij Andrejevics Zjuganov, az oroszországi kommunista párt vezetője, aki most is benn ül a Dumában. (magyarnarancs.hu)