h i r d e t é s

A mesterséges intelligencia 30 nap alatt kifejlesztette a májrák gyógyszerét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A mesterséges intelligencia 30 nap alatt kifejlesztette a májrák gyógyszerét

2023. március 28. - 07:12

Ráadásul a betegek túlélési esélyeit is minden eddiginél pontosabban meg tudja jósolni.

A kép illusztráció! - Forrás: Johns Hopkins Medicine

Rengeteget hallunk mostanában a mesterséges intelligenciáról, leginkább a házi feladatok megoldásában elért kiváló eredményeiről. Ez sem elhanyagolható persze, most azonban úgy tűnik, hogy egy ennél fontosabb területen is sikerült bevetni: a rákkutatásban.

Egy kanadai orvoscsoport a Torontói Egyetemről legfrissebb tudományos közleményében a Chemical Science szaklap hasábjain arról számolt be, hogy a mesterséges intelligencia segítségével SIKERÜLT KIVÁLASZTANIUK A MÁJRÁK LEGGYAKORIBB FORMÁJA, A HEPATOCELLULÁRIS KARCINÓMA KEZELÉSÉRE LEGALKALMASABBNAK TŰNŐ MOLEKULÁT.

Ehhez ráadásul mindössze 30 napra volt szükségük. Az eljárás alatt az AlphaFold nevű programot használták fel, amely már 2020-ban felhívta magára a tudományos világ figyelmét a humán genom fehérjestruktúrájának elemzésével. Az ilyen és ehhez hasonló gyógyszerfejlesztő kutatások hagyományosan rendkívül idő- és költségigényesek, és sokszor szinte próba szerencse alapon működnek. Egy-egy új ígéretes gyógyszermolekula azonosítása éveken, sőt évtizedeken keresztül is eltarthat a jelenlegi módszerekkel. A mesterséges intelligencia azonban, úgy tűnik, itt is megmutatta a benne rejlő kiváló lehetőségeket. 

A tudományos közleményt egy Nobel-díjas kutató is üdvözölte. 

MICHAEL LEVITT SZERINT ITT A BIZONYÍTÉK ARRA, HOGY A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA FORRADALMASÍTHATJA A GYÓGYSZERFEJLESZTÉS TUDOMÁNYÁT.

Az AI segítségével mindez lényegesen felgyorsítható és olcsóbbá tehető. 

A fentiekkel szinte egy időben mesterséges intelligencia használatával egy másik kutatócsoport képes volt rosszindulatú daganatos betegek túlélési esélyeit, illetve túlélésük várható idejét is minden eddiginél pontosabban megjósolni. A mesterséges intelligencia segítségével elemezték a betegek kórlapjait, és próbálták megbecsülni a betegek 6, 36, illetve 60 hónapos túlélésének esélyét. A több tízezer beteg bevonásával készült vizsgálatban, amelynek eredményeit a tekintélyes  JAMA Network Open hasábjain tették közzé, messze 80 százalék fölött volt pontos a mesterséges intelligencia.

Ilyen prognosztikai modelleket eddig minden daganattípusra külön próbáltak kidolgozni a rákkutatók.

A MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁN ALAPULÓ MÓDSZER AZONBAN, ÚGY TŰNIK, BÁRMELY RÁK ESETÉBEN PONTOSAN MŰKÖDIK.

A különböző stádiumban lévő betegek túlélési esélyeinek meghatározása kiemelkedően fontos, hiszen szerepet játszhat a kezelésük megtervezésében, az egyénre szabott terápia kidolgozásában és természetesen a betegek, illetve szeretteik magánéleti terveiben is. (Index)