h i r d e t é s

A Móra Könyvkiadó könyvfesztiváli kötetei

Olvasási idő
11perc
Eddig olvastam
a- a+

A Móra Könyvkiadó könyvfesztiváli kötetei

2022. október 01. - 08:20

Sok újdonsággal várja a Móra Könyvkiadó a könyvfesztivál látogatóit

Miért vagyok gyerek?
Vagány versek iskolásoknak

A nagysikerű Diridongó című verseskötet után, amely az elmúlt évtizedek legszebb óvodásoknak szóló költeményeiből válogatott, elkészült az iskolásoknak szóló folytatás, a Miért vagyok gyerek? A kiadványban a klasszikus szerzők – Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Szabó Lőrinc és mások – művei mellett számos kortárs alkotás akad, többek között Varró Dániel, Lackfi János, Tóth Krisztina, Kiss Ottó tollából. A kötetben a gyerekek a barátságról, a családról, az állatokról, az évszakokról, és persze a képzelet különös világáról olvashatnak hol könnyedebb, hol komolyabb hangvételű verseket. A válogatás az iskolai oktatásban is felhasználható.

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/miert-vagyok-gyerek-vagany-versek-iskolasoknak/

 

Kiss Attila: Altináj

A keszi törzs több mint ezer évvel ezelőtt a Don-Donyec vidéki pusztában élt, szövetségben hat másik törzzsel. Közöttük nő fel Csábán, a pásztorfiú. Apja egy kiscsikót ajándékoz neki, Altinájt, aki csodálatos paripává cseperedve megnyeri a Nagy Vásáron rendezett lovasversenyt. Az apa eladja a lovat, mire Csábán a keresésére indul. Egy öreg sámán óvja lépteit, egy boszorkány a szolgálatába fogadja, s Korkutáj, a medvekoponyás rémalak is többször keresztezi útját. Csábán végül lótolvajok fogságában akad rá Altinájra, és úgy tűnik, hiába tette meg a hosszú utat…

Kis Attila népszerű regénye most új kiadásban, Herbszt László rajzaival jelenik meg.

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/altinaj-felujitott-kiadas/

 

Lázár Ervin: A fázóművész
Mesék minden évszakra

Ismeritek Zsiga föstőt? Sokáig mindent hófehérre festett, de egy szép napon előkerült az összes tubusa, és színpompássá pingálta velük az egész világot. Ezzel a csodálatos történettel kezdődik a kötet, hogy utána mind a négy évszakot négy-négy mese mutassa be hol vidáman, hol szomorkásan – és annyi különleges nyelvi leleménnyel, amelyre csak Lázár Ervin volt képes.

A Százpettyes katica párjának tekinthető könyvben a válogató-szerkesztő, Dávid Ádám ezúttal is egymás mellett szerepeltet klasszikussá vált és kevésbé ismert meséket, valamint olyan írásokat, amelyek eddig csak novelláskötetekben láttak napvilágot. Miért ülteti el Tupakka, a vérlázítóan mosolygó manó a gondosan becsomagolt, rejtélyes kavicsot? Hogyan képes Kaltzimnói Jeges Diderik, a híres fázóművész agydurrantó kánikulában is dideregni? És mi történik, amikor a náthától rettegő Hapci király eltüsszenti magát? Lázár Ervin fantáziavilágában a négy évszak összes titka feltárul.

A kötet Kismarty-Lechner Zita mesés illusztrációival jelenik meg.

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/a-fazomuvesz-mesek-minden-evszakra/

 

Kányádi Sándor: Az okos kos

Mit tegyen a gazdasszony, hogy a kecske is, a káposzta is elégedett legyen a helyzetével? Mit tegyen a gazda, hogy furfangos kosával végre megbékéljen? Mit tegyen az ember, ha csupán krumplit kínál a kamra minden napra és napszakra? Ilyen és hasonló kérdésekre kereshetjük a választ Kányádi Sándor derűvel és életbölcsességgel teljes meséiben, verseiben, miközben jólesően ízlelhetjük a megelégedés, belső békesség örömét. Mert ennek forrása ott rejlik mindennapi viszonyainkban, ember és ember, ember és élő környezete között.

Kányádi Sándor meséiből és verseiből az ember és természet kapcsolatára, az emberi tevékenység, munka létmeghatározó jeleire figyelve készült a válogatásunk, elsősorban 8-10 éves gyerekek számára, akik már életbevágó kérdéseket tesznek fel. A szövegeket olvasva nemcsak szórakozásra, hanem életvezető válaszokra is lelhetnek a világra éhes gyerekek. Az ismeretlen vagy szokatlan kifejezéseket olvasóbarát jegyzetekkel magyarázzuk meg.

Az okos kos című kötet a 6-8 éves korosztálynak szánt Világgá ment a nyár című válogatás folytatása. A sorozat harmadik részeként az emberi kultúra és történelem, emlékezet témakörében tervezünk válogatást a 10-12 éves korosztály számára.

***

Kányádi Sándor meséiből és verseiből az ember és természet kapcsolatára, az emberi tevékenység, munka létmeghatározó jeleire figyelve készült a válogatásunk, elsősorban 8-10 éves gyerekek számára. A szövegeket olvasva nemcsak szórakozásra, hanem életvezető válaszokra is lelhetnek a világra kérdező gyerekek. Az ismeretlen vagy szokatlan kifejezéseket olvasóbarát jegyzetekkel magyarázzuk meg.

Az okos kos című kötet a 6-8 éves korosztálynak szánt Világgá ment a nyár című válogatás folytatása.

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/az-okos-kos/

 

Turbuly Lilla: Pestre (f)el!

Bogi élete teljesen felfordul, mikor egy kis vidéki faluból szülei válását követően Pestre kell költöznie. A hetedik osztályos lány hirtelen rengeteg kihívással kénytelen megküzdeni: felzárkózni a tananyagban, helytállni egy új osztályközösségben, kezdeni valamit tájszólásával, szinte állandóan vigyázni öccsére és apja mellett (vagy inkább helyett) vezetni a háztartást is. Mindemellett főszerepet kap az iskolai színdarabban, ahol egész közel kerül a fiúkhoz is… De vajon hogy bír el egy kamaszlány ennyi dologgal, tud-e élete főszereplője lenni?

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/pestre-fel/

 

Kemény Gabi: A konkrét hiúz

A tizenkét éves Marci jó eszű fiú. Értelmes, de kissé szétszórt. Így aztán csak a póttag szerepe jut neki iskolájuk természetismereti versenyre készülő kis csapatában. A póttag pedig az, akit a végén szépen otthon hagynak… Vagy neki mégis be kell ugrania? De ugye nem kell magával vinnie a kisöccsét is, akinek most éppen egy százlábú a háziállata? És Ruganyó tanárnő, ugye, megrendelte az iskolabuszt, és sima útjuk lesz a verseny helyszínére, Márianosztrára? Még véletlenül sem egy erdőben kell éjszakázniuk, ahol a fák között ott settenkedik a „konkrét hiúz”?

A mulatságos regény – a Regényes természet irodalmi pályázat díjazott műve – a szerző első kötete a Móra Kiadónál.

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/a-konkret-hiuz-avagy-ket-es-fel-nap-kaland-ocsemmel-es-egyeb-allatfajtakkal/

 

Hétszerszép
Válogatás a világ legszebb meséiből

Ebben a páratlan gyűjteményben az európai irodalom legszebb és legközkedveltebb meséit találhatjuk Hans Christian Andersen, Wilhelm Hauff, Ludwig Bechstein és a Grimm testvérek tollából. A Verana Körting varázslatos rajzaival kiegészült kötetben olyan klasszikusokat olvashatunk, mint A Hókirálynő, a Pöttöm Panna, a Borsószem hercegkisasszony, A Gólyakalifa, Jorinde és Joringel vagy a Holle anyó. A könyvet felolvasásra és első önálló olvasmánynak egyaránt ajánljuk.

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/hetszerszep-valogatas-a-vilag-legszebb-meseibol/

 

René Gpscinny és Albert Uderzo: Asterix és Obelix születésnapja
Asterix 34.

Rajzolta: Albert Uderzo

Nagy a készülődés a kis gall faluban, hiszen közeledik Asterix és Obelix közös születésnapja. Hasarengazfix főnök ebből az alkalomból meghívott minden régi ismerőst, barátot, szövetségest, de még ellenlábást is. Valamennyien azon tűnődnek, hogy milyen ajándékkal kedveskedjenek a két nagy hősnek, miközben felidéznek számos emléket a korábbi történetekből, sőt még a jövőt is elképzelik. A rövidebb epizódokból álló album volt az utolsó a sorozatban, amelyen az eredeti rajzoló, Albert Uderzo dolgozott.

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/asterix-es-obelix-szuletesnapja-asterix-34/

 

J. Kovács Judit: Kerekítő manó adventi mondókatára

A Kerekítő manó adventi mondókatárának célja, hogy segítse a családokat ráhangolódni az ünnepre: hogy a család minden tagja meg tudja élni a jelent, és az egymásra figyelés jegyében várják a Karácsonyt, melyet a lelki ráhangolódás tesz igazán teljessé. A könyv olvasása, a mondókázás és az ölbeli játékok kiváló lehetőséget nyújtanak minden családnak a minőségi idő megélésére, együtt töltésére.

A mondókatár felépítésének alapját az adventi időszak 24 napja alkotja: december 24 napjához kapcsolódóan tartalmaz mondókákat és ölbeli játékokat, valamint napi érdekességeket. Öröknaptár jellegénél fogva a kötet évek múltán sem veszít aktualitásából.

A mondókatárat téli hangulatú napszámláló rigmusok nyitják. Ezt követik az ünnepi témájú és hangulatú mondókák, amelyekhez J. Kovács Judit készített játékleírást a szülők részére. Minden mondóka mellett helyet kapott egy-egy érdekesség az adott naphoz tartozóan, ahol az olvasónak lehetősége nyílik megismerkedni a népi hagyományokkal, szokásokkal. Így a gyerekek már óvoda előtt találkozhatnak a Mikulás történetével, az adventi koszorú, vagy Luca székének hagyományával, egyéb más téli szokásokkal, népi hiedelmekkel.

A Kerekítő könyvcsalád jól ismert arculatához hűen, a Kerekítő manó adventi mondókatárát Kállai Nagy Krisztina ünnepi hangulatú illusztrációi díszítik.

 

Dr. Eigner Bernadett: Szülő születik
Teremtsd meg azt a családot, amire mindig is vágytál!

Mindannyian jó szülők szeretnénk lenni, mégis gyakran érezzük, hogy valami félrecsúszik, és minden szeretetünk és igyekezetünk ellenére egyre távolabb kerülünk az elképzelt céltól.

A Mindent a családról sorozat egymásra épülő, de külön-külön is helytálló kötetei a különböző életszakaszokban segítenek megtalálni mindenkinek a saját irányát és megoldásait a szülői lét hosszú és rögös útján.

Az első kötet sorra veszi mindazokat a kérdéseket, melyekre egy családalapításra készülő felnőtt válaszokat keres. Felfedi a rejtett okokat, melyek akadályt jelenthetnek abban, hogy gyermeket vállaljunk, felszabadultan élhessük meg saját szülőségünket, és már a kezdetektől tudatosan kialakíthassuk gyermekünkkel azt a harmonikus kapcsolatot, melyre vágyunk. A Játékos Megértő Nevelés szellemében érinti azokat a témákat is, melyekről kevesebbet beszélünk, esetleg tabutémák, vagy olyan rejtett jelenségek, melyek meghatározóak lehetnek az életünkben, a család dinamikájában.

A szerző pszichopedagógus, gyermekterapeuta, aki a saját praxisából hozott tanulságos példákkal szemlélteti, hogy problémáinkkal nem vagyunk egyedül, és még a legreménytelenebb, legérthetetlenebb helyzetekre is van megoldás…

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/szulo-szuletik-teremtsd-meg-azt-a-csaladot-amire-mindig-is-vagytal/

 

M. Choquet–Y. Coulon–J. Erbin: Ideafix és a rebellisek
Latinok kíméljenek
Ideafix 1.

Rajzolták: J. Bastide–P. FenechMielőtt találkozott Asterixszel és Obelixszel, Ideafix a fővárosban, Lutetiában élt. A kiskutya egy rebellis állatkákból álló csapat vezetőjeként szállt szembe a római megszállóval, rettenthetetlen bátorsággal küzdöttek Labienus tábornok harci vérebei ellen. A rajzfilmsorozathoz kapcsolódó első kötet három történetet tartalmaz, és viszontláthatunk bennük olyan népszerű karaktereket, mint Amnézix druida és a lázadó dalokat éneklő Kishippix.

Ideafix és a rebellisek 3 története:

Ocarina labdácskája

Mindenki csuklix

Labienus, nem kaphatsz el!

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/ideafix-es-a-rebellisek-latinok-kimeljenek/

 

Bartos Erika: Déli part
Brúnó a Balatonon 2

Tudod-e, hogy hány éves a Balaton? Jártál-e már a Siófoki Víztoronyban, a balatonboglári Gömbkilátón vagy Kereki várában? Utaztál-e már a balatonfenyvesi kisvasúton? Láttad-e már a Kőröshegyi völgyhidat, és ismered-e a zamárdi Szamárkő legendáját?

Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a Balatont mutatja be

a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig óvodáskorú olvasóit a magyar tenger nevezetes helyszínein.

A háromkötetes Brúnó a Balatonon sorozat második kötetéből a Balaton déli partját ismerhetjük meg.

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/deli-part-bruno-a-balatonon-2/

 

Holden Rose (Kovács Attila): Azonosított repülő tárgy

Január 25-én egy gigantikus űrhajó jelent meg Liverpool felett. Sem hangot, sem fényt, sem rádiójeleket nem bocsátott ki magából, három óra múlva pedig eltűnt, mintha sohasem létezett volna. Ez a három óra megváltoztatta a világot. Azóta mindenki erről beszél. Találgatják, kik voltak ezek, milyen szándékkal érkeztek, és persze azt, hogy hol vannak most…

Lester Hall vagyok, és én tudom, hogy hol vannak az idegenek.

Köztünk vannak. Bennünk vannak.

Ez nem egy ártatlan látogatás volt. Hanem egy invázió.

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/azonositott-repulo-targy/

 

Várfalvy Emőke: Artúr király fesztiválja

Artúr királyt kerek asztaláról ismerik. Pedig egyszer fesztivált is rendezett, ahol a vitézek sok-sok állat közül választották ki hivatalos hátasukat. Csöppenj bele egy középkori fesztivál világába, és válogass te is az állatok közül! Vajon melyik lesz a győztes?

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/artur-kiraly-fesztivalja-mar-tudok-olvasni-1-szint/

 

Mészöly Ágnes: Léna és a huszonhárom herceg

Léna mindennél jobban vágyik egy háziállatra, de sajnos otthonuk nem alkalmas állattartásra. Egy városi bérház legfelső emeletén lakik szeleburdi családjával, ráadásul a lakás telis-tele van növényekkel, hiszen anya gyűjti őket. Egy nap újabb szerzemény, egy tő zebracsíkos káka kerül Léna asztalára, ám a lány érdekes, áttetsző gyöngyöcskéket fedez fel növény gyökerei között…

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/lena-es-a-huszonharom-herceg-mar-tudok-olvasni-2-szint/

 

M. Kácsor Zoltán: Bizsúr király csapdájában

Berci sokkal figyelmesebben sétál a suli folyosóján, mióta megismerkedett Borkával, a koboldlánnyal. Tudja, hogy az épület tele van varázslényekkel, csak résen kell lennie. Nem is telik el sok idő, a jól ismert varázsajtón át feltűnik egy kobold: Frici, Borka öccse. A felhőtlen kalandok helyett azonban veszélyes küldetés vár a fiúkra: meg kell menteniük Borkát, aki nem ért haza a koboldvonattal, és minden bizonnyal Bizsúr király tartja fogva…

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/bizsur-kiraly-csapdajaban-berci-es-a-koboldok-2-mar-tudok-olvasni-3-szint/

 

A Trend Kiadó könyvfesztiváli kötete

Lázár Ervin: A fehér tigris

Lázár Ervin 1971-ben napvilágot látott egyetlen, felnőtteknek szóló regénye a hatalom természetét kutatja. Egészen pontosan a hatalom személyiségtorzító hatását. S bár a fehér tigris alakján keresztül a fantasztikum, a mese és a csoda átsejlik a mindennapi valóságba, ez az elbeszélés elsősorban erkölcsi (valamint történelmi-politikai) példázat.

Mi történik akkor, ha az ember – miként a regénybeli fiatal mérnök, Makos Gábor – korlátlan hatalom birtokosává válik? Hogyan használja föl a saját és embertársai életének megváltoztatására ezt a lehetőséget? Él vele vagy visszaél vele? Hol a határ? Miféle morális próbatételeknek kell megfelelnie – egészen addig, míg maga az erkölcs mibenléte és a választás szabadsága is kérdésessé válik?

Lázár Ervin prózakísérletének kérdései túlmutatnak keletkezésük történelmi-társadalmi keretein, 1956 levert forradalma és a mindennapos diktatúra megidézésén – dilemmáinak letaglózó örök aktualitása feledhetetlen olvasmánnyá teszi.

A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/a-feher-tigris/